Manastir Zabel

0
4172
Pregleda
manastir_zabel

Manastir Zabel (Blagoveštenje) se nalazi 15km severoistočno od Kumanova, na tromeđi sela Nakuljane, Staro Nagoričane i Čelopek. U ovom delu Severne Makedonije pretežno živi srpsko stanovništvo. Manastir pripada Ohridskoj arhiepiskopiji.

Istorija manastira Zabel

Zabel je jedan od najstarijih pravoslavnih svetilišta u severnom delu Severne Makedonije. Veruje se da je crkva Presvete Bogorodice u Zabelu sagrađena 1330. godine. Prema narodnom predanju ovaj manastir je zadužbina kneza Lazara. Kao i mnogi manastiri u ovom delu Balkana za vreme Otomanske vladavine i ovaj manastir je potpuno srušen.

Legenda o obnovi manastira Zabel

Jedna legendi koja se vekovima prenosi prepričavanjem s kolena na koleno i danas živi u narodu ovih krajeva. Nekom seljaku koji je živeo nedaleko od manastira, u snu je „kazano“ da je u jednom od tri groba u oltaru nalazi skriveno bogatstvo sa kojim treba obnoviti stari manastir. Po priči seljak je zaista pronašao skriveno – zlato. Nakon toga je otišao kod igumana manastira Presvete Bogorodice u selu Matejče, da zatraži blagoslov i saglasnost iz Carigrada da dozvole da obnovi svetinju. I, bi blagoslov, kaže se u očuvanoj priči iz legende. Obnova je počela 1852. godine i na temeljima stare crkve za četiri godine izgrađen je novi hram. Neimari su postavili i oltar. No, nije se stiglo da se završi fresko-živopis i kompletno unutrašnje uređenje.

konaci_manastira_zabel
Zapušteni konaci manastira Zabel

Na početku Prvog svetskog rata bugarski okupatori su opljačkali i demolirali manastir. Godine 1924. u manastiru su živeli ruski kaluđeri izbeglice, kojima je on dat na upravu. Kako nakon njih nije bilo novih monaha, nebriga i zapuštenost doveli su do urušavanja konaka, pomoćnih objekata i manastirske kapije.

Pročitajte i ovo: Skopska Crna gora i njene svetinje sačuvale srpske korene u Severnoj Makedoniji

Nekada su se tu ukrštali mnogi putevi pa su u manastir dolazili vernici ili putnici-namernici. Najčešće iz Srbije, koji su noćili u konacima. Sa posedima plodne zemlje i gustom šumom, manastir je bio jedan od najbogatijih u ovom kraju. Međutim opstanak ovog manastira je danas veoma ugrožen.

https://putevimapravoslavlja.info/wp-content/uploads/2019/02/zabel-moto-trka.jpg
Manifestacija u okolini manastira Zabel – foto: kumanovonews.mk

Poslednjih desetak godina Opština Staro Nagoričane povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice organizuje veliku moto trku u blizina manastira. Ovu već tradicionalnu manifestaciju poseti nekoliko hiljada ljudi, uglavnom mladih. To je doprinelo popularizaciji samog mesta.

Lokacija manastira Zabel

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here