Skopska Crna Gora i njene svetinje u Makedoniji sačuvala korene Srba

0
6598
Pregleda
skopska crna gora
Skopska Crna Gora | Foto : Rade Spasovski

Oko 50 crkava i manastira, uglavnom iz srednjeg veka, na prostoru Skopske Crne Gore, na severu Makedonije, gotovo da je nepoznato većini građana Srbije. Sve crkve i manastiri koji su ranije pripadali Pećkoj patrijaršiji, uvedene su katastarsku Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Posetilaca iz Srbije nema, jer ne postoji niti jedna organizovana tura iz Srbije a da ima manastire Skopske Crne Gore u ponudi. Inače ovaj kraj na severu Makedonije je većinski naseljen Srbima.

Makedonia_Skopska_Crna_Gora_lokacija
Oblast Skopske Crne Gore na mapi

Predanje kaže da se pre dolaska Turaka ta oblast zvala „Skopska Sveta Gora„. Nekada je imala 365 crkava i manastira, dok sada, u tom kraju, postoji oko 50 crkava i manastira, uglavnom iz srednjeg veka.

Sela Kučevište, Gornjane, Banjane, Čučer, Pobužje, Gluvo, Mirkovce, mesta su u Skopskoj Crnoj Gori sa većinskim srpskim stanovništvom,

U najvećem selu Skopske Crne Gore, nalazi se crkva Svetog Spasa, koja se do 15. veka zvala Vavedenje Presvete Bogorodice,. Za nju se pretpostavlja da je nastala 1333. godine, u vremenu cara Dušana. Međutim misli se da je započeta u vreme njegovog oca, Stefana Dečanskog.

Manastir Sveti Nikita nalazi se u selu Gornjane i pravoslavni je manastir iz 14. veka, zadužbina kralja Milutina.

Manastir Sveti Nikita u Makedoniji
Manastir Sveti Nikita

Pročitajte više o manastiru Sveti Nikita i njegovom čudotvornom kamenu.

U selu Banjane je posebno interesantan manastir Sveti Ilija. On izgleda kao da „izlazi“ iz masivne stene. Takođe, u Banjanu postoji i crkva Svetog Đorđa.

Na području Skopske Crne Gore, između ostalih, postoje i hram Svete Paraskeve, crkva Svetog Atanasija, manastir Sveti Arhangeli, manastir Sveta Bogorodica, Crkva Svete Petke u Pobožju Crkva Svetog Nikole u selu Ljubanci, kao i veliki broj manastirišta i crkvišta, odnosno mesta na kojima postoje vidljivi ostaci nekadašnjih bogomolja.

Izvor: www.rts.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here