Manastir Matejča

0
6176
Pregleda
matejca manastir
Foto panacomp.net

Manastir Matejča se nalazi u istoimenom selu u Makedoniji udaljen 13 kilometara od Kumanova. Smešten je na obroncima Skopske Crne Gore. Manastir je posvećen Presvetoj Bogorodici.

Istorija manastira Matejča

Prema najstarijim natpisima na grčkom jeziku smatra se da je podignut u 11. veku u vreme Isaka Komnina, prvog vizantijskog cara iz dinastije Komnina. Sredinom 14. veka početa je obnova ovog manastira od strane cara Dušana, a završena je od strane njegovog sina Cara Uroša negde oko 1357. godine. Nakon obnove manastir je i postao zadužbina cara Uroša i njegove supruge Jelene Stracimirović. Manastir je u to vreme bio poznat jer je u njemu živeo i stvarao srpski kompozitor duhovne muzike sa kraja 15. veka, Isaija Srbin. Posle dolaska Osmanlija manastir je počeo da propada. Njegovom rušenju doprinelo je i skidanje olovnog krova tokom 18. veka koji je bio iskorišćen za pokrivanje Eski džamije u Kumanovu. Tokom balkanskih ratova manastir je ponovo ušao u sastav tadašnje Kraljevine Srbije. Između dva svetska rata manastir je obnovljen ali je tom prilikom porušena prvobitna manja crkvica. Nakon Drugog svetskog rata je odrađena nova restauracija koja je završena 1960. godine.

Manastir je ponovo oštećen 2001. godine od strane albanskih terorista koji su tokom kratkotrajne pobune manastir koristili kao štab i centar za obuku.Tom prilikom su oštećene gotovo sve freske unutar manastira. Danas u selu Matejča koje je većinski nastanjeno Albancima (oko 85%) živi oko 350 stanovnika srpske nacionalnosti (10%).

 Lokacija manastira Matejča

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here