Crkva u selu Borčane (opština Leposavić)

0
4753
Pregleda
crkva u selu borcane

Za crkvu u selu Borčane ne postoji puno podataka. Veruje se da je posvećena Svetoj Petki. Pripada eparhiji raško-prizrenskoj.

Podignuta je u 19. veku na starom crkvištu. Crkva je dosta dugo bila zapuštena do pre 15-ak godina, dok meštani sela nisu osetili potrebu da se obnovi svetinja. Organizovali su akciju uređenja svetinje u prvobitno stanje. Postavljen je nov krov, spolja su sređeni zidovi.

Nedostaju freske i ikone kako bi bila kompletno uređena ova crkvica. Ali su mnogi obećali da će se ovo zdanje obnoviti, kako bi ponovo zaživelo ovo selo i održvati službe kao nekada pre.
Put do ove crkve je veoma loš.

crkva svete petke borcani

Lokacija sela Borčane

Borčane se nalazi na tromeđi opštine Leposavić, Kosovska Mitrovica i Podujevo. Udaljeno je 17km od Sočanice. Sa Borčana može da se vidi cela dolina Ibra.

Selo Borčane je preživelo NATO bombardovanje, napade Abanaca sa Bajgore, dolazak KFOR-a, krađe stoke i šume. Kada je sve najgore prošlo, kada su se stvorili normalni uslovi za život, Borčani su se raselili. Sada u Borčanima živi samo 14 staračkih domaćinstava sa ukupno 25 stanovnika. Za koju godinu Borčane će ostati bez stanovnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here