Crkva Svete Bogorodice u Gotovuši

1
5764
Pregleda
CrkvaPresveteBogorodiceGotovusa

Crkva Svete Bogorodice u Gotovuši se nalazi na Kosovu i Metohiji na teritoriji opštine Štrpce. Crkva pripada Eparhiji raško-prizrenskoj i predstavlja nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Posvećena je uspenju Presvete Bogorodice.

Istorija crkve Svete Bogorodice u Gotovuši

Crkva je sagrađena u 1557. godine nakon obnove Pećke patrijaršije. Smatra se da je prvi put izgrađena u XIV veku na ostacima mnogo starije vizantijske crkve koja datira iz perioda VI veka.

Spada u red retkih crkava čiji je živopis odoleo razaranjima, pa tako imamo sačuvan živopis u oltarskom prostoru koji datira iz 16. veka. Kao jedna od malobrojnih sačuvanih kulturno-istorijskih građevina nastalih u oblasti srpske srednjovekovne župe Sirinić, Bogorodičina crkva predstavlja primer kulturnih potreba i ukusa srpske sredine, kako u uslovima rada obnovljene Pećke Patrijaršije, tako i svojom drugom graditeljskom fazom i ukrasom enterijera u periodu posle oslobođenja od turske vladavine.

crkvaPresveteBogorodiceGotovusa2
Pogled na crkvu Presvete Bogorodice

Današnji izgled je dobila u obnovi koja je izvedena 1886. godine. Ikonostas iz 1888. godine rad je zoografa Evgenija iz Debra. Pored ove crkve u Gotovuši se nalazi još jedna crkva koja datira iz 16. veka posvećena Svetom Nikoli.

Naselje Gotovuša

Gotovuša je danas moderno naselje na Šar planini koje predstavlja simbol opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima na Kosovu i Metohiji. Okolina Gotovuše obiluje izuzetnim prirodnim lepotama. Odmah iznad mesta su obronci i vrhovi Šar-planine. Na jednom uzvišenju nalazi se simbol i zaštitni znak Gotovuše – krst visok 6 metara.

Fotografije Gotovuše (preuzeto sa sajta gotovusa.net)

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here