Manastir Lovnica

0
9112
Pregleda
lovnica

Manastir Lovnica se nalazi u Republici Srpskoj u Donjem Birču, u opštini Šekovići. Dobio je ime po reci Lovnici, čiji izvor se nalazi nedaleko od manastira.

Istorija manastira Lovnica

Manastir Lovnica je zadužbina srpskog kralja Dragutina Nemanjića, koja je sagrađena pre 1301.godine. Po predanju manastir je sazidao na mestu gde je „lov lovio“. Povezivanje manastira Lovnice i kralja Dragutina potvrdio je njegov biograf arhiepiskop Danilo koji u svojim spisima govori o velikoj revnosti ovog kralja u podizanju crkava i učvršćivanju pravoslavlja u Bosni.

Pročitajte još:
ČUDOTVORNI IZVOR MANASTIRA LOVNICA

Prvih decenija turske vlasti nad ovim krajevima manastir je strušen. Današnja crkva građena je odmah posle obnove Pećke patrijaršije, šezdesetih ili sedamdesetih godina XVI veka. Zbog veće bezbednosti uvučena je sasvim pod planinu, do izvora Lovnice, kako bi manje bio izložen očima Turaka koji su pustošili sve pred sobom.

Manastir-Lovnica

Posle neuspešnih napada austrijske vojske tokom 17 veka, u kojoj su bili i mnogi Srbi, nastala je velika odmazda Turaka. Stradali su mnogi manastiri Srbije i Bosne, a neki su i potpuno opusteli. To stradanje je zadesilo i Lovnicu gde su spaljene manastirske ćelije i konaci i crkva opljačkana.

Tek posle Drugog svetskog rata počinje veća obnova manastira. Rekonstrukcija konaka i restauracija živopisa i ikonostasa počeli su 1952. godine a od 1979. godine okupljena je ponovo zajednica monahinja i u potpunosti je obnovljen manastirski život u Lovnici.

Unutrašnjost crkve je jedan od najboljih živopisa iz turskog doba, i najveća vrednost u njoj. Živopis je skoro u celosti sačuvan osim severnog dela zida gde je oštećen. Crkvu je živopisao najbolji slikar tog vremena monah Longin. Prestona ikona Bogorodice predstavlja jednu od najlepših ikona Majke Božije na području srpske crkve.

Freska_iz_manastira_Lovnica
Freske iz manastira Lovnica – izvor Vikipedija

Čudotvorni izvor Lovnice

Ono što se vezuje za ovaj manastir jeste čudotvorni izvor Lovnice, koji se nalazi ispod strme stene. Prema pričama vernika mnogi su se izlečili.
Voda sa izvora posle Ivanjdana ima posebne isceliteljske moći. Zahvaljujući čudotvornim svojstvima ove vode mnogi su se izlečili od: karcinoma, bolesti očiju, psihičkih oboljenja, neplodnosti i td. Kako govori jedna od monahinja manastira: „Vernicima koji su se iskreno molili Gospodu i Svetom Georgiju molitve su uslišene“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here