Crkva Svetog Duha u Obrenovcu

0
4785
Pregleda
Obrenovacka crkva svetog duha

Crkva u Obrenovcu je posvećena Silasku Svetog Duha na apostole. Pripada eparhiji valjevskoj. Sagrađena je 1868. godine i nalazi se pod zaštitom kao nepokretno kulturno dobro. Prva crkva u Paležu (nekadašnji naziv Obrenovca) se pominje iz perioda 1824. godine i ona se nalazila 40 metara udaljena od sadašnje.

Sadašnja crkva je sazidana 1868. godine, a materijal stare crkve je prenesen u Barič i tamo je od njega podignuta barička crkva. Na dan Svetog Ilije 1868. u obrenovačkoj crkvi je služena prva Sveta Liturgija. Osvećenje je izvršio blaženopočivši mitropolit Inokentije 1898. godine.

crkva_u_obrenovcu Za vreme Prvog svetskog rata, u septembru 1915., toranj je na svom donjem delu neprijateljskim granatama bio jako oštećen. Dve granate su pogodile toranj, a jedna severni deo nad oltarom. Tako oštećen, toranj je ostao uspravno narednih osam godina, do 1923. kada su ga obrenovčani uz pomoć sela Zabrežja, Belog Polja i Rvata, sa nešto pomoći države i darovanim prilozima popravili.

Tokom Drugog svetskog rata je ponovo bila oštećena. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1951. godine otpočela je nova popravka i dogradnja crkve. U obrenovačkoj crkvi se pored novih čuvaju i ikone iz prve paleške crkve, kao i nekoliko bogoslužbenih knjiga iz 18. i 19. veka.

Veb sajt: crkvauobrenovcu.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here