Manastir Stubal kod Kraljeva

0
8144
Pregleda
manastir svete petke Stubal
Manastir Svete Petke u Stublu - Foto: Miroljub Kostić

Manastir Stubal se nalazi u istoimenom selu kod Kraljeva i Vrnjačke Banje. Manastir je posvećen Svetoj Petki i pripada Eparhiji žičkoj.

Istorija Manastira Stubal

Postoje predanja da je selo Stubal dobilo naziv po četvorougaonom kamenu koji podseća na stub, a koji se još odavnina nalazi u blizini sela. Veruje se da je taj kamen bio deo drevne crkvice, tačnije njen oltarski deo. U narodu postoji verujovanje da je ovaj kamen čudotvoran.

Smatra se da je nekadašnja crkvica bila izgrađena od trošnog materijala, jer njeni tragovi nisu sačuvani ni u temelju. Jedino što je ostalo iz tog perioda je kamen.

Na mestu današnje crkve 1906. godine je bila sagrađena crkva daščara koju je kasnije zamenila velika crkva.

Današnji izgled manastir Stubal je započet sa gradnjom 1970. godine. Pretpostavlja se da je sagrađen na mestu nekadašnjeg mnogo starijeg manastira. Početak radova na novom manastiru Stublu započeo je Stojan Komatović, seljak iz obližnjeg sela, koji je najpre kupio plac sa vidljivim ostacima nekadašnjeg manastira. Sam Stojan je bio polupismen čovek, ali je svoj život, od momenta izgradnje manastira, posvetio veri. Oko sebe je okupio graditelje, slične sebi, polupismene, ali snažne u veri. Manastir je bio izgrađen do 1978. godine.

savo-komatovic-manastir-stubal
Sava Komatović – foto: svpetkastubal.org

Stojan Komatović se kasnije i zamonašio u ovom manastiru i uzeo monaško ime Sava. Nakon deset godina postojanja ovog muškog manastira, monah Sava je ostao skoro sam, bez članova, jer su stari monasi graditelji poumirali za to vreme, pa je Sava pretvorio taj manastir u ženski. Od 1988. godine manastir Stubal se vodi kao ženski.

2000. godine manastir je dobio na dar iz grada Jašija pokrov svete Petke sa jastučnicom. Od tada, svakog petka u 17. časova, služi se Moleban i iznosi pokrov radi celivanja.

Sveti kamen manastira Stubal

Osim pokrova svete Petke, manastir u Stublu poseduje i ostatak starog manastira, a to je tzv. „Sveti kamen“ koji se nalazi u maloj crkvi, iza glavne manastirske crkve.

sveti kamen manastir Stubal
Sveti Kamen manastira Stubal – Foto: svpetkastubal.org

Vernici često obilaze ovaj „Sveti kamen“ i koriste ga za lečenje reume, glavobolje, zubobolje i drugih problema. Prislanjanjem ruke, glave, noge, kuka, stomaka ili bilo kojeg dela tela na njega smatra se da će biti isceljen.

Biblijski park

Manastir pored pomenutih relikvija krasi i nesvakidašnja replika Jerusalimskih svetinja kao što su Golgota, Hristova grobnica. Tu je i pećina rođenja Isusa Hrista u prirodnoj veličini, dve kamene ploče sa 10 Božijih zapovesti i umanjena maketa planine Sinaj (Mojsijeva Gora).

Manastir je izuzetno dobro posećen. Veliki broj turista i vernika tokom letnje sezone dolazi u obilazak ovog manastira.

Veb sajt: svpetkastubal.org

Manastir je otvoren svakog dana od 08č do 20č (zimi do 18č).
Liturgije počinju nedeljom i praznicima u 9č.
Moleban sv. Petke i iznošenje pokrova svetice je svakog petka u 17č.

Lokacija manastira Stubal na mapi:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here