Manastir Piva

0
6190
Pregleda
Manastir_Piva
Manastir Piva - foto vikipedija

Manastir Piva je jedan od najznačajnijih srpskih pravoslavnih manastira na teritoriji današnje Crne Gore. Nalazi se u Plužinama. Manastir pripada eparhiji budimljansko-nikšićkoj.

Istorija manastira Piva

Manastirska crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice podignuta je između 1573. i 1586. godine, od strane Mitropolita Hercegovačkog Savatija Sokolovića, potonjeg Patrijarha Srpskog. Savatije je bio sinovac Patrijarha srpskog Makarija i brata Mehmed-paše Sokolovića.

Savatijeva zadužbina podignuta je na mestu gde je i ranije postojala crkva posvećena Uspenju Bogorodice. Pivski manastir je sagrađen ubrzo pošto je 1557. godine Patrijarh Makarije Sokolović obnovio Pećku patrijaršiju uz pomoć brata od strica, velikog vezira Mehmeda Sokolovića.

Manastir je 1982. godine zbog izgradnje hidrocentrale na reci Pive, prenet na novu lokaciju u Sinjcu, na mesto udaljeno oko 4 kilometra od prvobitne pozicije.

Riznica manastira Pive jedna je od najbogatijih i najbolje sačuvanih i proučenih riznica kod Srba. Danas je veoma malo svetinja koje mogu da se pohvale predmetima i izgledom iz doba svog osnivanja. Među predmetima koja se čuvaju su psaltir Đurđa Crnojevića iz 1495. godine, omofor Savatija Sokolovića iz 1568. U riznici se nalaze i predmeti Baje Pivljanina, hercegovačkog junaka i zaštitnika pravoslavnog stanovništva.

freske-manastira-piva-min
Freske u manastiru Piva – foto panacomp.net

U Pivskom manastiru se čuva nekoliko svetih i čudotvornih moštiju: sveta ruka kralja Uroša Prvog Nemanjića, u oltaru delovi moštiju sv. Grigorija Bogoslova, sv. Grigorija Jermenskog, sv. Sveštenomučenika Elevterija, kao i 11 delova moštiju nepoznatih svetitelja. Takođe, u manastiru se nalazi i deo Časnog Krsta Gospodnjeg.

Lokacija manastira Piva

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here