Manastir Bijela

0
5205
Pregleda
manastir bijela

Manastir Bijela pripada budimljansko-nikšićkoj eparhiji koji se nalazi  u kanjonu reke Bijela, nedaleko od Šavnika (Crna Gora). Nekada se manastir zvao Tunjomirski po obližnjem brdu. Danas nosi ime po reci koja se nalazi u njegovoj blizini.

Istorija manastira Bijela

Prema narodnom predanju manastir je zadužbina Sv. Jovana Vladimira i kneza Vulovića iz Bijele. Osnovan je još u 11. veku i posvećen je Svetom Georgiju (Đorđu). Osnivanje manastira dovodi se u vezu sa bitkom protiv Bugara (između 997. i 1002. godine), koji su, kako istoričari navode, „pregazili sve srpske zemlje,  došli do reke Tare,  gde su ih Drobnjaci (narod koji je živeo u staroj Hercegovini) sačekali i pobili” i u spomen ove bitke je sagrađen manastir.

Pročitajte kako je manastir prvog srpskog svetitelja Sv. Jovana Vladimira postao albanski.

pogled na manastir Bijela u Crnoj Gori

Manastir Bijela je u srednjem veku bio važan duhovni centar Srba u to vreme. Pred polazak u Kosovski boj ovde se pričestio veliki broj ratnika. Knez Lazar u svoje vreme bio veliki dobrotvor manastira Bijela,  a kneginja Milica priložila hramu ikonu Presvete Bogorodice.

manastir-bijela-pokraj-savnika

Prvi pisani pomen o manastiru imamo iz 1656. godine koji se danas čuva u Kijevu u Ukrajini. Kako je manastir bio mesto čestog angažovanja lokalnog stanovništa na pobunu protiv Turaka, rušen je i spaljivan nekoliko puta. Poslednji put je obnovljen  1887. godine od strane igumana Dionisija.

Lokacija manastira Bijela

U blizini manastira se nalazi stari bor za koji se smatra da je zasadio Sveti Sava. Manastir je okružen izuzetno lepom prirodom i vredan posete.

Fotografije preuzete sa www.eparhija.me

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here