Kako je manastir prvog srpskog svetitelja postao Albanski

2
9062
Pregleda
Crkva Svetog Jovana Vladmira

Manastir Svetog Jovana Vladimira  je danas deo Albanske pravoslavne crkve. Ovaj pravoslavni hram se nalazi u selu Bradašeš u okrugu Elbasan. Posvećen je Jovanu Vladimiru, vladaru Duklje i Srbije u periodu od oko 1000. do 1016. godine. Manastir je podigao Karlo Topija, pripadnik porodice Topija, 1381. godine na temeljima starije crkve.

Srpska crkva u Albaniji

Albanci su ovu srpsku crkvu preveli pod albansku pravoslavnu crkvu i poodavno o njoj govore kao takvoj i da nema nikakve veze sa srpskom crkvom.

Crnu ploču iznad glavnog ulaza u crkvu, na kojoj je bilo napisano ćirilicom ko je osnivač i ktitor svetinje su skinuli 2006. godine i na njeno mesto postavili belu ploču sa grčkim natpisom. Skinuta ploča sa srpskim natpisom danas se istina čuva u jednom muzeju u Tirani!


Ikonu na glavnom ulazu unutra su zamenili iz razloga što je na njoj ćirilicom bilo napisano ime svetog Jovana Vladimira. Sada na zamenjenoj ikoni je latinicom napisano „Shen Joan Vladimiri.“

Svete mošti kralja srpskog Jovana Vladimira, su posle dva veka (oko 1215. g.), u vreme blagovernog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog, prenesene najpre u grad Drač, a nešto kasnije su prenesene u njegov manastir Svetog Jovana (albanski: Šin-Đon) kod grada Elbasana u srednjoj Albaniji. Svetiteljeve mošti počivaju i dan danas u manastiru Svetog Jovana Vladimira.

Svake godine o njegovom prazniku okuplja se masa vernog naroda, i na molitve Svetiteljeve mnoga isceljenja i blagodatne dare dobijala. I sav narod pravoslavni, i srpski i grčki i arbanaški, nazivali su svetog Mučenika čudotvorcem i mirotočcem.

Ko je bio Jovana Vladimir, prvi srpski svetac?

Jovan Vladimir je bio vladar Duklje  i Srbije od oko 1000. do 1016. godine. Njegova vladavina odvijala se tokom dugotrajnog rata između Vizantije i Samuilovog carstva. Bio je u bliskim odnosima sa Vizantijom, što mu nije pomoglo da sačuva svoju zemlju od cara Samuila koji je osvojio Duklju oko 1010. godine.
Tom prilikom je kneza Vladimira utamničio u Prespi, prestonici svog carstva u zapadnoj Makedoniji.

Prema Ljetopisu Popa Dukljana, Samuilova kćerka Teodora Kosara je, zavoljevši zarobljenog kneza, molila oca da je uda za njega. Car je dao Kosaru za ženu Vladimiru, a zatim svog novopečenog zeta vratio na dukljanski presto da vlada kao njegov vazal.

Vladimir je bio poznat kao pobožan, pravedan i miroljubiv vladar. Nije se uključivao u veliki rat, koji je kulminirao 1014. godine vizantijskom pobedom nad Samuilom. Car je nedugo nakon toga preminuo, a po naređenju njegovog sinovca Jovana Vladislava, koji je preuzeo vlast nad carstvom 1015. godine, Vladimir je ubijen 22. maja 1016. godine. Odrubljena mu je glava ispred jedne crkve u Prespi, gde je i sahranjen. Nedugo potom priznat je za sveca i mučenika, sa praznikom 22. maja, on je prvi srpski svetac.

 

2 KOMENTARA

  1. Upravo sam se vratio iz Albanije. Posetio sam ovaj manastir. Stanje je jos gore no sto opisujete. Po boji kamena na zidu sa desne strane (gledano ka oltaru) vidim da je originalni kamen na kojem je verovatno nesto bilo napisano cirilicom je zamenjen i uklesana godina (krajem osamnaestog veka). Unutrasnjost je oskrnavljena i, cini mi se, nepovratno unistena. Na mestu ikonostasa koji je, pretpostavljam, originalno bio izrezbaren u drvetu, sada je zid koji je okrecen disperzionom bojom. Istom bojom su prekreceni i zidovi koji su, pretpostavljam, bili zivopisani. Na tavanici je lamperija a verovatno je bila ispisana. Nekome nije odgovaralo sto je sve bilo pisano cirilicom. Postoji ikona sv. Jovana Vladimira na ulacu, sa leve strane ali j nova, pisana latinicom kao i, usostalom, sve ostale ikone na zidovima.

    https://www.youtube.com/watch?v=JgjDH6L2OAc

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here