Manastir Davidovica

0
7250
Pregleda
Manastir Davidovica

Manastir Davidovica se nalazi u jugozapadnoj Srbiji u blizini sela Grobnice (Grobare), nedaleko od reke Lim i naselja Brodarevo (Opština Prijepolje). Pripada Eparhiji mileševskoj i posvećen je prazniku Bogojavljenje.

Istorija manastira Davidovica

Manastir Davidovica potiče iz HIII veka. Tokom arheoloških ispitivanja otkriveno je da je sagrađen na ostacima ranovizantijske bazilike iz VI veka. Manastir je podigao Vukanov sin Dmitar koji je u monaštvu dobio ime David i on je kao ktitor tu sahranjen. Po njegovom monaškom imenu manastir je kasnije dobio ime Davidovica.

Jedini je srpski manastir sa sačuvanim ugovorom o gradnji, koji je pronađen u dubrovačkim spisima. Potpisali su ga 1281. godine monah David i dubrovački graditelji. Na osnovu istorijskih podataka veruje se da je u blizini Davidovice nalazio dvor Vratka Nemanjića (Jug Bogdan u narodnoj tradiciji).

Manastir je razoren polovinom 15. veka od strane Osmanlija i bio je u ruševinama sve do kraja 90-tih godina. Manastir Davidovica je potpuno obnovljen i rekonstruisan 1997. godine. Ostaci fresaka su sačuvani zahvaljujući konzeravciji 2011. godine.

freska u manastiru davidovica
Sačuvani ostaci freskopisa u manastiru

U narodu se veruje da su ovde sahranjena tela braće Jugovića, koja su posredstvom njihove sestre i kneginje Milice, udovice kneza Lazara, nakon Kosovskog boja ovde doneta i sahranjena. Na to ukazuju očuvani spomenici koji se nalaze u manastirskom krugu. Ovde je sahranjen i knez Vratko, u narodnom predanju poznat kao Jug Bogdan. Junaci kosovskog boja braća Jugović vekovima u Srba služe kao primer hrabrosti i požrtvovanosti za svoju otadžbinu i narod. Zanimljivo da se među stanovnicima sela Grobnice, gde se nalazi ovaj manastir, čuva predanje da porodica Bogdanović koja živi u okolini manastira vuče poreklo od Jug Bogdana.

Davidovica

Manastir Davidovica danas

Tokom arheoloških istraživanja, na prostoru manastira otkriven je veći broj skeleta, kao i jedan broj lobanja bez skeleta za koje narodna tradicija smatra da pripadaju legendarnim devet Jugovića i desetom starom Jug Bogdanu. Upravo zbog tih nekropola selo je i dobilo ime Grobnice.

Davidovica je danas ženski manastir. Pored crkve je izvor sa vodom za koji mnogi tvrde da je lekovita, posebno za osobe koje imaju problema sa govorom. Na grobu monaha Davida dešavala su se mnoga čudesna isceljenja, a njegov grob je poštovan kao grob svetitelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here