Manastir Bođani

0
6411
Pregleda
manastirbodjani
Foto :Turistička organizacija opštine Bač

Manastir Bođani se nalazi između sela Vajske i Bođana u opštini Bač u Vojvodini. Manastir pripada Eparhiji bačkoj Srpske pravoslavne crkve. Glavna manastirska crkva je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice.

Istorija manastira Bođani

Manastir je sagrađen 1478. godine od strane dalmatinskog trgovca čije je ime bilo Bogdan. Po imenu svog ktitora manastir dobija ime Bođani. Veruje se da je nastanak manastira prati vrlo zanimljiva legenda. Ova legenda je zapisana u letopisu „Matice Srpske“ iz 19. veka koja navodi kako je ovaj manastir nastao.

Legenda o nastanku manastira

Nekada davno, Bogdan, trgovac iz Dalmacije krenuo je na put i zastao je u neposrednoj blizini današnjeg manastira da se odmori. Tada se dogodilo da se Bogdan razboleo i da je naglo počeo da gubi vid. U jednom trenutku opazio je česmu u blizini i zastao je da se umije nakon čega se dogodilo čudo. Bogdan je progledao nakon umivanja tom vodom. Smatra se da se u tom trenutku Bogdan molio Presvetoj Bogorodici da mu pomogne da vrati vid a za uzvrat on će na tom mestu sagraditi manastir. Kako je Presveta Bogorodica pomogla ovom čoveku on je ispunio dato obećanje.

Kao i mnogi drugi srpski manastiri i ovaj nije zaobišlo rušenje i paljenje. Prvi poznato pustošenje se se desilo tokom 1575. godine od strane Turaka ali ubrzo nakon toga manastir biva obnovljen. Krajem 17. veka manastir ponovo biva razoren a nedugo zatim i poplavljen.

Tokom 18. veka sadašnju manastirsku crkva izgrađuje izvesni Mihailo Temišvarlija rodom iz Segedina. Polovinom 19. veka je manastir oštećen od strane mađarskih vojnika a nešto kasnije i nova velika poplava dovodi do novog oštećenja.

manastirbodjani_freskopis
Freskopis u manastiru Bođani – foto: TO Opštine Bač

Danas se u manastiru čuva čudotvorna ikona Presvete Bogorodice poznata kao Bogorodica Bođanska. Veruje se da je ova ikona nastala u periodu između 16 i 17 veka. Zanimljivo da se danas u dvorištu ovog manastira nalazi preko 150 različitih biljaka što ovaj manastir čini jedinstvenim u celoj Srbiji i regionu.

Lokacija manastira Bođani:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here