Manastir Kumanica

0
13416
Pregleda
ManastirKumanica

Manastir Kumanica jedan od najčudotvornijih manastira, u narodu poznat i kao drugi Ostrog. Smešten je u dolini reke Lim u selu Vrbica na teritoriji opštine Sjenica. Pripada Mileševskoj eparhiji.

Istorija manastira Kumanica

Manastir potiče iz 13. veka. Dugo vremena je bio razrušen i napušten. Obnovljen je i osvećen 12. novembra 2000. godine.
Posvećen je Svetom arhistratigu Gavrilu. U njemu se čuvaju mošti Svetog Grigorija Kumaničkog. Malo je poznato ko je bio Grigorije, sem da se u jednom zapisu pominje kao „srpski prosvetitelj i bivši arhiepiskop“, pa čak da potiče „od svete i bogoizabrane loze Nemanjića“. Ovo nije moguće istoriografski potvrditi i veruje se da je odraz legende.

Mosti-svetog Grigorija-kumanickog
Mošti Svetog Grigorija Kumaničkog

Poreklo imena manastira nije najjasnije. Prema jednoj priči potiče od monaha pobeglih iz Kumanova a druga potiče od imena Kuzmanaca, Bugara. Međutim najpriznatije mišljenje jeste da se ime vezuje za porodocu Kumanci ili Kumančići koja je živela u ovim krajevima.

Najintrigantnije priče vezane za ovaj manastir su isceliteljske moći.
Evo nekoliko čuda o tome:
– Jedna devojka koja je bila nepokretna, prenoćila u manastiru. Sutradan je usledilo čudo-prohodala je.
– Devojku muslimanske veroispovesti iz Bijelog Polja, koja je bila paralizovana rodbina je donela na nosilima. Prenoćila je na zidinama manastira. Sutradan su joj tri sveštenika očitala molitvu. Nakon toga se podigla na noge.
I još mnoga čuda, slepi progledali, hromi ozdravili, nerotkinje ostale u blaženim stanjima.

Manastir Kumanica je trebao biti srušen zbog pruge Beograd- Bar. Međutim, zbog legendarnih priča i pobuna vernika, kako pravoslavnih tako i muslimanskih, nisu ga dirali, tako i danas pruga prolazi pored manastira. Danas je ovaj manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro.

Lokacija manastira Kumanica

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here