Manastir Dubnica u selu Božetić

0
5218
Pregleda
manastir dubnica

Manastir Dubnica se nalazi u selu Božetići nedaleko od Nove Varoši. Smešten je na obroncima planine Javor u blizini sjeničkog i uvačkog jezera. Pripada mileševskoj eparhiji i označen je kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

manastir dubnica kod nove varosi-min

Istorija manastira Dubnice

Manastir je podignut negde na početku 15. veka na temeljima starije građevine. To je vreme kada su u Srbiji i Bosni velikaši i župani obnavljali utvrđene gradove. Međutim, od ostataka crkve i konaka iz tog perioda danas se malo šta može raspoznati.   Na jedinom i već ispranom ostatku freske, na dovratniku portala naosa, tri od četiri slovna broja škrto svedoče da je Manastir Dubnica građen i zivopisan 1422. godine.

Posle više od dva veka  od osnivanja manastir Dubnica je doživeo svoj najveći uspon. Bilo je to u vremenu kada se na tronu raških mitropolita, i kasnije pećkog patrijarha, nalazio Gavrilo Rajić-Rašković, jedan od najznamenitijih predstavnika poznate loze, kneževa Raškovića. Patrijarh Gavrilo je i označen kao ktitor ovog manastira. Narodno predanje dovodi ovaj manastiru u vezu sa prastarim zadužbinama Nemanjića, koji su kasnije obnavljali Raškovići, jer su i oni sami od loze Nemanjića.

dubnica monastery

Pripovedači i hroničari govore da je Arsenije Čarnojević poslednju zimu pred Veliku Seobu Srba proveo upravo u ovom manastiru. Iz tog razloga Turci su kasnije spalili ovu svetinju.

Obnova manastira je započeta u septembru 2003. godine uz pomoć Eparhije Mileševske, Skupštine Opštine Nova Varoš i ostalih dobrodavalaca. Završena je 4. avgusta 2007 kad je osveštao gospodin episkop Mileševski Filaret.

spomenik-patrijarhu-gavrilu-raskovicu-min
Spomenik patrijarhu Gavrilu Raškoviću

26. decembra manastir proslavlja  ktitorsku slavu, Svetog Patrijarha srpskog Gavrila (Rajića – Raškovića) čiji spomenik se nalazi u manastiru.

Lokacija manastira Dubnica

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here