Upoznajte blago Srbije – posetite manastir Studenicu

0
3354
Pregleda
studenica - katedrala Duomo

Na osnovu anketa i istraživanja rađenih proteklih godina, većina srpskih studenata nikada nije posetila Manastir Studenicu.

Nasuprot tome, mnogi od njih obiđu znamenitosti Italije – Rim, Veneciju i Firencu, rivijeru Španije i Francuske, Pariz, Prag i Beč. Sve ovegradove i zemlje, bez sumnje, treba videti. Ali, najpre treba pohoditi mesto koje se s pravom može nazvati kolevkom srpske istorije, duhovnosti i kulture.

Tom mestu, od vremena Svetog Save do danas, posvećene su stotine hiljada stranica knjiga i naučnih radova, kao i brojna umetnička dela. U tom mestu rodile su se ideje koje su osvetlile put Srbima u najtežim vremenima. Tu je priroda sačuvala iskonsku čistotu i lepotu, kojom se Stefan Nemanja zadivio poželevši da na nekadašnjem „pustom lovištu zverova“ podigne veličanstven hram Bogorodice Dobrotvorke „na pokoj i umnoženje monaškog čina“

Manastir Studenica na listi UNESKO-a

UNESKO je još davne 1986. godine prepoznao značaj Studenice stavljajući manastirski kompleks i biorezervat prirode Studenica-Golija na listu svetske kulturne baštine. Sa svešću o izuzetnom značaju ove drevne celine, sa odlikama koje su univerzalne i jedinstveza čitavo čovečanstvo, Studenicu posećuje veliki broj stranih turista. Oni znaju gde su se i zašto uputili iz veoma udaljenih krajeva, kakvi su Kina i Japan, Sjedinjene Američke Države i Australija.

Država Srbija zajedno sa Ministarsvom kulture, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture i drugim relevantnim institucijama kontinuirano pomaže da se u Manastiru Studenici obave i privedu kraju neophodni konzevratorsko-restauratorski radovi. Sve sa ciljem da Studenicu i sva njena blaga ostavimo u nasleđe generacijama koje dolaze. Generacijama koje će jednog dana upravljati Srbijom, lečiti njene stanovnike, raditi u njenim fabrikama, baviti se arhitekturom, matematikom i fizikom, dostojno služiti svojoj zemlji u vojsci, policiji i drugo.

Pročitajte: Deset (ne)poznatih manastira koje vredi posetiti

Tim generacijama, navodimo, na kraju, sledeće činjenice:

Bogorodičina crkva u Studenici podignuta je 150 godina pre Duždeve palate u Veneciji, 246 godina pre Bruneleskijeve Katedrale Duomo u Firenci, 464 godina pre Tadž Mahala u Indiji, 668 godina pre Big Bena u Londonu, 692 godine pre Gaudijeve SagradaFamilia-e u Barseloni, 697 godina pre Ajfeolovog tornja u Parizu.

Veličanstveno slikarstvo Bogorodičine crkve nastalo je čitavih 96 godina pre Đotovih fresaka u Kapeli Skrovenji u Padovi, 100 godina pre Dučovog remek dela Maestà u Sijeni, 219 godina pre Mazačovih firentinskih freska. Studeničko Raspeće starije je od Leonardove Mona Lize čak 296 godina; 291 godinu starije je od slavnog Direrovog Autoportreta, 302 godine od Rafaelove Atinske škole, 303 godine od Mikelanđelovih fresaka Sikstinske kapele.

Pročitajte i ovo: Najmanja crkva na Balkanu se nalazi u Srbiji

Studenička mermerna skulptura nastala je 290 godina pre Mikelanđelove skulpture Pietà, 475 godina pre Vermerove slike Devojka sa bisernom minđušom, 542 godine pre Fontane di Trevi u Rimu. Studenički sunčani časovnik urezan kraj južnog portala Bogorodičine crkve stariji je od astronomskog časovnika u Pragu čak 220 godina.

Izvor: studenicainfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here