Manastir Strmac (opština Brus)

0
5796
Pregleda
manastir_Strmac
Manastir Strmac - foto: Miroljub Kostić

Manastir Strmac pripada Kruševačkoj eparhiji. Nalazi se u selu Batote, udaljen 40 kilometara od Kruševca prema Brusu. Manastir je od regionalnog puta udaljen 6 km.

Istorija manastira Strmac

Podignut na temeljima starog manastira koji datira iz 1313. godine, koji je srušen za vreme Turaka. Tri veka kasnije, tačnije 1680. godine podignuta crkva posvećena Sv. Joakimu i Ani.

Predanje o manastiru Strmac

Manastir je po predanju, otkriven tako što je jedan dečak, koji je bolovao od gube (lepre), zaspao pod jednom zovom, i u snu mu se javilo da leži na svetom mestu. Kada se probudio, video je da je sav očišćen od bolesti svoje, samo mu je na levoj ruci ostao ožiljak da svedoči da je nekad imao gubu. Otišavši svojoj kući, u selo Šošiće i sve ispričavši svojim roditeljima i meštanima, oni sami krenuše da otkopavaju i nalaze temelje crkve. Ktitor crkve nije poznat ali je sigurno narodna zadužbina. Sama crkva je prizemna građevina – brvnara.

strmac_manastir

Manastir je poznat kao celebni i dosta ljudi dolazi nedeljom i praznicima da im se čita molitva za zdravlje. Bračni parovi koji nemaju dece dolaze u Manastir, gde im se daje grožđe sa loze Sv. Simeona iz Manastira Hilandar. Strmac je jedno vreme bio isposnica manastira Studenice a povezuje ih ista slava – Mala Gospojina i Sv. Joakim i Ana koju manastir Strmac slavi. Od 1949. godine, manastir Strmac je muški.

Lokacija manastira Strmac

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here