Данас је свети Андрија Првозвани – први апостол Христов

0
3079
Прегледа
sveti andrej prvozvani

Данас се обележава дан Светог Андреја Првозваног, првог следбеника и првог апостола Христовог.

Ко је био Свети Андреј Првозвани?

Рођен је у јеврејском месту Витсаида око 6 године пре нове ере. Рибар по занимању, најпре је био ученик светог Јована Крститеља. Пошто је Јован Крститељ крстио Исуса Христа и позвао своје ученике да следе Христа речима: „Гле, јагње Божје“ (Јов. 1, 36), Андреј је био један од првих који је то учинио.

Након Исусове смрти одлази да проповеда нову веру у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру и Грчкој, где је страдао.

Приликом боравка на Пелопонезу (Грчка) од тешке болести исцелио је човека по имену Сосија. Захваљујући томе већина становника тога града примила је хришћанство. Међу њима су били и брат и жена царског намесника Егеата. Егеат огорчен због тога наређује да ухапсе Андреја и ставе га на муке и да га распну на крст.

Све време док је висио жив на крсту, говорио је поуке хришћанима окупљеним око крста. Присутни народ је хтео да га скине са крста, али им војници то нису дозволили.

Како је за живота исцељивао убоге и болесне, тако је настављено и након његове смрти деловање његових чудесних моштију, кажу предања.

Прочитајте и ово: Да ли знате где се налази најјужнија православна црква на свету?

Светитељева глава сад се налази у Риму, а једна рука у Москви.

Свети Андреј је апостол Цариграда и Русије, а био је и патрон Руског царства и царске породице Романових. Као свог заштитника прославља га и породица Карађорђевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here