Danas je sveti Andrija Prvozvani – prvi apostol Hristov

0
3155
Pregleda
sveti andrej prvozvani

Danas se obeležava dan Svetog Andreja Prvozvanog, prvog sledbenika i prvog apostola Hristovog.

Ko je bio Sveti Andrej Prvozvani?

Rođen je u jevrejskom mestu Vitsaida oko 6 godine pre nove ere. Ribar po zanimanju, najpre je bio učenik svetog Jovana Krstitelja. Pošto je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista i pozvao svoje učenike da slede Hrista rečima: „Gle, jagnje Božje“ (Jov. 1, 36), Andrej je bio jedan od prvih koji je to učinio.

Nakon Isusove smrti odlazi da propoveda novu veru u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru i Grčkoj, gde je stradao.

Prilikom boravka na Peloponezu (Grčka) od teške bolesti iscelio je čoveka po imenu Sosija. Zahvaljujući tome većina stanovnika toga grada primila je hrišćanstvo. Među njima su bili i brat i žena carskog namesnika Egeata. Egeat ogorčen zbog toga naređuje da uhapse Andreja i stave ga na muke i da ga raspnu na krst.

Sve vreme dok je visio živ na krstu, govorio je pouke hrišćanima okupljenim oko krsta. Prisutni narod je hteo da ga skine sa krsta, ali im vojnici to nisu dozvolili.

Kako je za života isceljivao uboge i bolesne, tako je nastavljeno i nakon njegove smrti delovanje njegovih čudesnih moštiju, kažu predanja.

Pročitajte i ovo: Da li znate gde se nalazi najjužnija pravoslavna crkva na svetu?

Svetiteljeva glava sad se nalazi u Rimu, a jedna ruka u Moskvi.

Sveti Andrej je apostol Carigrada i Rusije, a bio je i patron Ruskog carstva i carske porodice Romanovih. Kao svog zaštitnika proslavlja ga i porodica Karađorđević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here