Crkva brvnara u Dubu

0
4405
Pregleda
Crkva_Brvnara_u_Dubu
Crkva u selu Dub - foto: Vikipedija

Crkva brvnara u selu Dub kod Bajine Bašte je jedna od najstarijih u Srbiji kada je reč o takvoj vrsti gradnje.

Istorija crkve brvnare u Dubu

Ova crkva je sagrađena 1792. godine a obnovljena 1828. Hram je podignut na temljima starije bogomolje. Veruje se da u periodu kada je manastir Rača bio u ruševinama ova crkva je zauzimala vodeću ulogu duhovnog središta ovog kraja. Graditelji ovog hrama nisu se potpisali i tako su ostali nepoznati do danas. Gotovo je sigurno da je Hadži Melentije Stefanović imao udela u građenju crkve u Dubu. Hadži Melentije je u to vreme bio arhimandrit manastira Rača i jedan od vođa Prvog srpskog ustanka.

Ovakve drvene crkve su često građene daleko od očiju Turaka. Neretko ni meštani susednih sela nisu znali za njihovo postojanje. One su se lako mogle premestiti i zbog toga su u narodnoj tradiciji ostale upamćenje kao leteće crkve.

Tokom Prvog svetskog rata u požaru koji je podmetnula Austrougarska vojska izgorela je kompletna arhiva.

unutrsnjost crkve u Dubu
Unutrašnjost crkve u Dubu – foto: Vikipedija

U ovoj maloj crkvi koja nije toliko poznata imamo veoma zanimljivu zbirku ikona. Ove ikone su naslikane u Rusiji u provincijskim radionicama krajem 18. i početkom 19.veka. Obzirom da je Crkva brvnara u Dubu dugo bila metoh manastira Rača do 1885. godine veliki deo ikona iz tog manastira je dodeljen dupskoj crkvi.

Ova crkva je posvećena Vaznesenju Hristovom i nalazi se u okviru Eparhije žičke. Danas se nalazi pod zaštitom Republike Srbije kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Lokacija crkve u Dubu

Crkva se nalazi na 10km od Bajine Bašte.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here