Crkva Svetog Tome u Johanesburgu (Južna Afrika)

0
6712
Pregleda
Crkva Svetog Tome Johanesburg

U Johanesburgu, najvećem gradu u Južnoafričkoj republici nalazi se srpska pravoslavna crkva. Crkva je posvećena svetom apostolu Tomi. Specifična je po tome što na samom ulazu u crkvu dominira natpis „Kosovo je srce Srbije„.

Sagrađena je 1978. godine kao investicija ktitora Mileta Stojakovića. Temelje hrama i crkvenog centra osvetio je Episkop australijsko-novozelandski Nikolaj (Mrća) 21. maja 1978. godine. Ova građevina je prva srpska pravoslavna crkva na teritoriji cele Afrike. U okviru crkve se nalazi i škola „Sveti Sava“ gde deca mogu naučitii srpski jezik.

U crkvi je naročito živo na Badnje veče i Vaskrs kada se okupi nekoliko hiljada ljudi. Osim Srba često se okupe i drugi pravoslavni narodi koji žive u Južnoafričkoj Republici.

Crkva u Johanesburgu

Prema zvaničnim podacima, u Johanesburgu sada živi više od 20.000 Srba. Doseljavanje je počelo još u 19. veku, kada je afrički kontinent postao atraktivan zbog otkrića dijamanata. Jedan od prvih koji je stigao u Južnu Afriku bio je Ilija Anteljević koji je došao iz Boke Kotorske. Postao je veliki bogataš i ugledan čovek. Najveći broj Srba se doselio pre i posle Drugog svetskog rata.

Kontakt informacije

Veb sajt: www.svetitoma.org.za
Email: info@svetitoma.org.za

 Lokacija na mapi:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here