Danas je dan svetog Haralampija gospodara svih bolesti

0
3270
Pregleda
sveti_haralampije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju. Jedan je od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva. Poznat je u narodu i kao „gospodar svih bolesti“.

Život Svetog Haralampija

Haralampije je ime grčkog porekla i znači radosna svetlost. Bio je episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. veku.

Za života je uradio mnoge čudesne stvari. Mnoge je preobratio u hrišćanstvo a među njima je bila careva ćerka Galina.

U vreme cara Septimija Severa počeo je progon hrišćana a Haralampije se nije krio već se svojevoljno predao. Kada su ga živog odrali, svetac je rekao carskim vojnicima: „Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život“.

Osuđen na smrt i izveden na gubilište sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude, da im Bog dade telesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske. „Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv; oprosti im grehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!“

Postradao je 202. godine u svojoj 113. godini. Njegovo telo je sahranila careva ćerka Galina.

Manastir Podvrh u Crnoj Gori čuva deo njegovih moštiju. U manastiru Morača kod Kolašina se čuva ruka svetog Haralamija.

Narodna verovanja za Svetog Haralampija

Sveti Haralampije je veoma poštovan u narodu. Veruje se da je imao velike isceliteljske moći, zbog čega je i dobio nadimak „gospodar svih bolesti“, pa je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenja.

Danas majke obavezno vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili ovom svecu za zdravlje. Pored toga, običaj je da i svi kojima nešto fali danas neizostavno odu do lekara. Još jedno verovanje kaže da će dete kome na ovaj praznik ispadne ili nikne prvi zub biti srećno celog života, i nad njim će bdeti upravo Sveti Haralampije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here