Kako i kada se pale sveće i koji je smisao toga?

0
22269
Pregleda
zašto-palimo-sveće-u-crkvama.jpg
Foto: bktvnews.com

Sveće se pale i mogu se paliti u slavu  praznika, za zdravlje živih i za upokojene. Uvek na velike praznike palimo sveće u slavu tog praznika, u slavu Hristovog raspeća na Golgoti, za zdravlje živih i pokoj duša naših umrlih.

Sveća nas podseća na nepristupnu svetlost u kojoj Bog obitava i na svetlost večnog života u Carstvu Nebeskom. Sveća je istovremeno Bogu namenjena  žrtva za spasenje živih i naših umrlih.

Pravilo paljenja sveća u crkvi

Paljenje sveća u crkvi je deo službe, to je prinošenje žrtve Bogu, i kako se nedostojnim ponašanjem ne sme narušavati crkveni poredak, tako se ne sme stvarati nered, predajući svoju sveću kroz celu crkvu za vreme službe, ili što je još gore, gurati se prema svećnjaku da bi sami postavili sveću. Ukoliko želite da upalite sveću onda dođite pre početka službe.

Tužno je videti ljude koji su zakasnivši, došli na polovinu službe, i kako oni onda u najvažnijim i najsvečanijim trenucima Bogosluženja, kada se svi pogružavaju u blagodarenje Bogu, narušavaju crkveni poredak, predajući svoje sveće i odvlačeći pažnju drugih vernika. Ako je neko zakasnio na službu, neka sačeka kraj Bogosluženja, a zatim ako ima takvu želju ili potrebu, upali sveću, ne odvlačeći pažnju drugih i ne narušavajući crkveni poredak.

Čisto srce je najbolja žrtva Bogu. Ako čista srca postavite sveću pred ikonom, i upalite kandilo, oni će onda biti ugodni Njemu i Njegovim Svetima.

Veličina sveće nije važna.

I neka je tvoja sveća najmanja od svih sveća u crkvi, ona će biti ugodnija Gospodu od onih debelih sveća, o kojima je gore rečeno. Ali, ponavljamo, sveće i kandila sami po sebi bez naše vere i usrdnosti ne znače ništa; to nikada ne zaboravljajte.

Sveću kupovati u hramovima

Sveća, koja je kupljena u Crkvi, je za vernika – predmet poštovanja, i naznačena je da služi kao žrtva Bogu, mirisom duhovnog blagouhanja. Sveća koja je kupljena van crkve i potom donešena u Crkvu – nije žrtva.

Pročitajte i ovo: Šta su to iskušenja i zašto Bog dopušta iskušenja na ljude

Izvor: manastirvavedenje.org;

Knjiga „Pouke duhovnog spasenja“ / Protojerej Stavrofor Bogdan Simić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here