Kakve su ti misli takav ti je život

0
4271
Pregleda
Starac_tadej_vitovnicki.jpg

Apostol Pavle kaže: “ Ti kažeš da veruješ, hajde pokaži svoju veru svojim delima.“ I satana veruje pa drhće, ali se protivi Bogu, protivi se svakom dobru. Mnogi ovde na zemlji smatraju sebe nevernima, ali kad bolje razmislimo o sebi samima vidimo da ne postoji ni jedno razumno biće na zemaljskoj kugli koje ne čezne srcem za istinskim životom i za apsolutnom ljubavlju. Apsolutna Ljubav se ne menja, ona traje doveka. Mi svim srcem čeznemo za apsoloutnim dobrom, za apsolutnim mirom, ustvari mi svim srcem čeznemo za Bogom.

Bog je Život.  Bog je Ljubav, Bog je Mir, Bog je Radost. Mi srcem čeznemo za Bogom, a mislima se protivimo Bogu.  Satana veruje pa drhće, ali se protivi. Isto tako bezbožnik nije bezbožnik, nego je uvek protivnik Božiji.

Dakle mi srcem čeznemo za Bogom, ali Mu se protivimo. Naše protivljenje neće naškoditi Bogu, jer On je Svemogući, ali hoće naškoditi nama samima. Misli raspoloženja, želje rukovode naš život. Kakvim se mislima bavimo, takav nam je i život.  Ako su naše misli mirne, tihe, pune ljubavi, dobrote, plemenitosti i čistote – onda je u nama mir, jer sve mirne misli daju unutrašnji mir koji zrači iz nas, jer su naše misli mirne, tihe , pune ljubavi i dobrote. Ako u sebi nosimo negativne, paklene misli, onda je naš unutrašnji mir razoren.

Sveti Oci o mislima kažu: “ Koja god misao razara mir i od koje misli nemamo mira, ta misao je od demonskih sila, ne treba je prihvatiti i treba je odbaciti.“ Mi treba da se trudimo za svoje dobro, da se u nama učvrsti Mir, Radost, Ljubav, Božanska. Otac naš Nebeski želi da Njegova deca imaju Njegove Božanske osobine, da smo puni ljubavi, mira, radosti, utehe, istinitosti, plemenitosti. Gospod želi, a i mi želimo da budemo krotki i smireni, jer ona duša koja je krotka i smirena ona zrači plemenitost i dobrotu. Takva duša i kad ćuti emituje iz sebe uvek mirne, tihe talase pune ljubavi i dobrote. Takva se duša ne vređa kad je vređate i grdite, možete da je izudarate, a ona vas žali što se tako mnogo mučite. Takvi su malobrojni na zemaljskoj kugli, ali zbog njih sunce greje i Bog nam daje blagoslov da živimo i da imamo sve što nam je potrebno za život.  Mi treba misleno da se izmenimo.

Izvor: Knjiga „Pouke starca Tadeja“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here