Колики је грех клеветање и како светитељи трпе клевете?

0
3310
Прегледа
Koliki-je- greh- kleveta.jpg
Фото: Илустрација / Shutterstock

Клевета је ужасно зло неуморни демон, који човека никад не оставља на миру. Из ње се рађа омраза, свађе, у њој су клице неслоге и узрок многих зла. Клевета огорчава душу и руши братско дружење; она доскорашњег пријатеља претвара у непријатеља и побуђује човека на убиство ближњега (Јован Златоусти).

Клевета и опадање ближњих – смрт је за душу. Боље је јести месо и пити  вино (од чега се монаси уздржавају) него опадањем и клеветањем јести браћу (ава Иперехије).

Клевету припиши демону а не човеку

Неко те је клеветао; не мрзи због тога човека него клевету примивши демону. Ако ти узмрзиш човека, ти преступаш заповест Божију, и оно што је он учинио речју, ти чиниш делом. А ако се држиш заповести Божије, покажи према њему љубав и помози му да га одвратиш од зла (Максим  Исповедник).

Како су светитељи трпели клевете?

Један брат позавидео је Светом Пафнутију на његовом успеху  добродетељима, па се реци да га обрука међу браћом и прикаже као лопова.

У време када Свети Пафнутије није био у својој ћелији, овај брат – необрат уђе унутра и међу палмово лишће, од којих се свититељ плео котарице, сакрије једну своју књигу. Затим оде Светом Исидору, презвитеру, и пожали се како му је украдена књига. То је врло мучно деловало на сву браћу у манастиру. Кад су се браћа мало прибрала од изненађења, на предлог овога коме је књига тобож украдена, сва браћа остану у цркви, а неколико њих оду да претресу све ћелије. Том приликом у Пафнутијевој ћелији нађу скривену књигу. Пафнутије се није бранио; ништа није говорио, већ се предао Богу и суду стараца. Пуне две недеље он је трпељиво подносио неправду, кајући се, иако није био крив.

Он је суд предао у Божије руке. Кад је после петнаест дана Пафнутије пошао у цркву, да би пред црквом молио за опроштај, тада је ђаво натерао његовог клеветника да сам објави своје недело свој браћи. Њега  је нечисти дух тако мучио, да га ни молитве светих људи нису могле исцелити. Исцелио га је сам Пафнутије (Јован Касијан).

Извор: Књига “ Азбука спасења“ / Живан Маринковић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here