Manastir Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu

0
5974
Pregleda
sv-melanije.jpg
Fotografija preuzeta sa: www.eparhijabanatska.rs

Manastir Svete Melanije je prvi ženski manastir u banatskoj eparhiji.

Manastir je podignut kao zadužbina znamenitog Episkopa banatskog dr Georgija Letića 7. maja 1935 godine. Kao povod, za podizanje manastira na temeljima starog manastira Drenovca, jeste bila dvostruka vladičina godišnjica: 40 godina svešteničke i 30 godina episkopske službe.

manastir-svete-melanije.jpg
Manastir Svete Melanije Rimljanke – Foto: wikipedia.org

Potreba da se baš u Banatu  osnuje ženski manastir, koji bi otvorio i ženski internat za žensku omladinu i bio bi utočište siročadi i napuštenih staraca.

Priložnici manastira su pomogli i sestra vladike banatskog, čijom pomoći je uređen unutrašnji deo hrama i konaka, te kupljen manastirski posed. Vladika bački Nikanor je darovao manastiru, čestice moštiju Sv. Melanije Rimljanke, koje se nalaze u oltaru.

konak.jpg
Konak u moravksom stilu. Foto: ilovezrenjanin.com

Manastir Svete Melanije je najviše prepoznatiljiv po vizantijskom stilu gradnje, koja veoma privlači turiste, takođe privlačnost konaka koji rađen u moravskom stilu. Projektant crkve je novosadski arhitekta  Đorđe Tabaković.  Ikonostas i živopis radio je akademski slikar iz Vršca Svetislav Vuković 1936.-1937 godine.

Prva igumanija hadži Petronija Spakovski je pre monašenja (1934. u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice u Mrzenici), bila zrenjaninska pesnikinja i učiteljica Vukosava, gde se nalazi njen grom u manastirskom posedu.

manastir-svete-melanije-rimljanke-zrenjanin.jpg
Ikonostas manastira – Foto: vojvodinaonline.com

U periodu od 2010. do 2012. godine velikim trudom nastojateljnice monahinje Paraskeve proširen je manastirski hram,uređena kripta, 14. aprila 2011. godine postavljen je novi ikonostas u hramu, koji je poklonio arhimandrit Dositej, nastojatelj manastira Grgetega (Eparhija sremska) za pokoj duše njegove majke monahinje Nedelje.

U manastiru se nalazi i kapela posvećena Svetoj Petki, a osveštao je episkop banatski Nikanor. Dragocenost manastirske riznice predstavlja Prestono Jevanđelje štampano 1663. godine u Moskvi.

Čudotvorni izvor

Manastir svete Melanije Rimljanke, inače prve žene svetice, poznat je i po čudotvornom izvoru starom milionima godina. Prema mišljenju stručnjaka, voda sa ovog izvora dolazi čak iz alpskog sliva i savršenog je kvaliteta. Mada je izvor pre nekoliko godina presušio, vodena žila je ponovo proradila ponovo.

Lokacija manastira Svete Melanije

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here