Манастир Привина Глава

0
4451
Прегледа
Privina glava

Манастир Привина (Прибина) Глава се налази у истоименом селу у западном делу Фрушке Горе на око пет километара североисточно од Шида. Посвећен је Сабору Светих Арханђела. Припада сремској Епархији и означен је као споменик културе од изузетног значаја.

Историја манастира Привина Глава

Манастир је саграђен у 12. веку и спада у ред најстаријих српских манастира. Као ктитор манастира спомиње се извесни властелин Привин или Прибин, по коме је и манастир добио име. Сматра се да је обновљен  1496. године од стране српских племића Јована  и Ђорђа (монашко Максим) Бранковића.

Привина Глава се спомиње у 17. веку поводом обнове илуминираног рукописа из 14. века, познатијег као „Минхенски псалтир“. Према овом рукопису, манастир Ковиљ основали су монаси Привине Главе на свом имању.

Manastir-Privina-Glava

На крају турско-аустријских ратова манастир је опустео због честих немира, па су се монаси у манастир вратили тек после закључења Карловачког мира 1699. године. На месту старије цркве из касног средњег века 1753. године саграђена је нова црква, посвећена Св. Арханђелима Гаврилу и Михајлу, двоспратни конаци са јужне и источне стране. Црква је освештана 1760. године.

Монахе су из манастира протерале усташе 1941. године. Том приликом су нестала многа блага из Привине Главе, Жезло пећког патријарха Јанићија Другог направљено од бисерне шкољке и слонове кости, капа деспота Јована Бранковића извезена златним и сребрним концем, манастирска библиотека од преко хиљаду књига је опустошена, као и многа друга блага чија је вредност била огромна.

Manastir_Privina_Glava

Након Другог светског рата манастир је запуштен све док 1987. године није поново реконструисан.

У манастиру је живео чувени монах Гаврило који је био изузетно омиљен код верника. Сахрањен је у овом манастиру 2017 године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here