Priča o starcu Stefanu Karuljskom – poslednjim izdankom svete loze Nemanjića

0
14206
Pregleda
sveti stefan karuljski

Starac Stefan Karuljski, Srbin, sebe je smatrao poslednjim izdankom svete kraljevske loze Nemanjića. Tokom Drugog svetskog rata otac Stefan je bio antifašista i učestvovao je u vojnom pokretu. Govorio je kako su ga zajedno sa drugim borcima protivnici uhapsili i odveli na streljanje. Otac je dao obećanje Majki Božijoj ukoliko ostane živ – da će otići u monahe na Svetoj Gori.

Kada su počeli streljati, gurnut je, i tada je pobegao. Meci su šištali na sve strane oko njegovih ruku i obraza, a da ga ne povrede. Nemci ga nisu jurili, to je bilo čudo. Posle rata postao je monah na Svetoj Gori, i tamo je ostao podvižnikom skoro pedeset godina. Znao je nekoliko stranih jezika, pisao je duhovne članke i uputstva. Otac Ilija ga je video kako radi na terasi, a beli golubovi sleteli bi na njegovo rame, a kada bi završio pisanje, golubovi bi odleteli.

Na Blagovesti je silazio na morske stene i molio: „Majko Božija, pošalji mi ribu“. Zabacio bi mrežu, a mreža je uvek bila puna riba.

U vreme kada je Amerika bombardovala Srbiju,  otac Ilija je govorio da se starac Stefan molio i kroz molitvu dao svoj duhovni doprinos u odbrani zemlje. I ta mu je tuga doneta, jer je on osećao jaku duhovnu patnju i uznosio molitve za ceo Srpski rod. Tokom bombardovana  Srbije izgorela je njegova ćelija. Kada je prešao u pećinu i nastavio da se moli za svoj narod nestao u plamenu eksplozija, zapalila se i pećina.. Da li je i ovo duhovni razlog? Možemo samo da nagađamo o tome.

Starac Stefan Srbin (ili Stefan Karuljski) rođen je 1922, a umro je u decembru 2001. (po starom kalendaru, 21. novembra) u Beogradu, u 79. godini. Na Svetoj Gori je živeo od 1950. do 2000. Tokom pet decenija, koje je proveo u Svetoj Gori, istakao se po svojim učiteljskim vrlinama, svojoj sposobnosti da prenese pravoslavnu veru, ali i svom interesovanju za razna važna pitanja koja se tiču modernog čoveka.

Pročitajte i ovo: Gde leže mošti naših zadužbinara Nemanjića?

Sahranjen je pored manastira Slanci u Beogradu, a njegov grob postao je mesto hodočašća. Oni koji su ga znali za života smatraju ga svetim. Vernici veruje u blagodatno delovanje njegovih molitvi, pa mu upućuju molbe za pomoć i spas. Voleo je cveće i njegova kelija na Karulju je sva bila okružena cvećem. Iako su na Karulji (mesto na nepristupačnim stenama Svete gore) sve stene i krš, cveće je tamo ipak uspevalo.

Pročitajte: Četiri razloga zašto car Dušan nikad nije proglašen za svetitelja

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here