Strah od pakla i večnih muka

1
4013
Pregleda
strah od pakla
Foto: pixabay.com

Svakome koji je počeo da živi po Božjoj volji koristan je strah od pakla i večnih muka u njemu. Ko bez takvog straha misli da položi početak dobrog života, taj misli sazida dom u vazduhu, bez temelja, što je sasvim nemoguće.

Međutim, ovaj strah brzo rađa svaku radost, kida uže grehova i strasti i biva uzročnik ne smrti već večnog života (Simeon Novi Bogoslov).

Šta je užasnije od pakla?

Ali nema ničeg korisnijeg od straha njegovog, zato što nam strah od pakla donosi venac carstva.

Gde je strah, tamo nema bezumnih strasti. I kao što u domu naoružanih vojnika ne smeju da se pojave ni razbojnik, ni lopov, niti drugi sličan zločinac; tako i kad strah obuzme naše duše, ni jedna od niskih strasti ne može lako da uđe u nas, nego se sve udaljavaju i beže, gonjene odasvud silom straha.

Pročitajte i ovo: Molitva za oslobađanje od straha

I ne samo ovu jednu korist dobijamo od straha, nego još jednu, mnogo veću od ove: on ne samo da što odgoni od nas zle strasti, nego i veoma lako uvodi svaku dobrodetelj. Gde je strah, tamo je  staranje za milostinju, i usrđe prema molitvi, i tople i neprekidne suze, i uzdisanja koja izražavaju veliko iskušenje.

Ništa tako ne iskorenjuje greh, a dobrodetelji ne prinose da raste i sveta, kao ovaj neprestani strah.

Zato ko ne živi u ovom strahu, tome nije moguće da ne bude dobrodeteljan; kao što i onome koji živi u strahu nije moguće da greši… (Jovan Zlatoust)

Pročitajte i ovo: Kako možemo umiriti savest i steći mir u srcu

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here