U samom srcu Beograda krije se ruska crkva posvećena Svetoj Trojici

0
9536
Pregleda
ruska-crkva-svete-trojice-tasmajdan
Ruski hram Svete Trojice na Tašmajdanu

Tašmajdan jedan od najpoznatijih parkova u Beogradu čuva tajnu jedne ruske crkve.

U naletu belogardejske emigracije u Srbiju i u Beograd došli su mnogi ruski stručnjaci koji su i te kako uticali na razvoj Srbije.

Nina Kirsanova donela je balet, ali došao je i doktor Aleksandar Ignjatovski koji je jedan od osnivača Medicinskog fakulteta. Stiglo je mnogo teologa, hirurga, pilota, profesora… i mnogo arhitekata.

Arhitekta Valerij Staševski

Međutim, za Tašmajdan i rusku svetinju na njemu odgovoran je Valerij Staševski. Imao je oko 40 godina kada je emigrirao u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i kao veliki stručnjak odmah je dobio posao u Ministarstvu građevinarstva. Njemu možemo da zahvalimo na Klubu ljubitelja veslanja na Adi Ciganliji, na Klubu činovnika Narodne banke na Topčideru, domu ruskih vojnih invalida na Voždovcu. U Istorijskom arhivu Beograda nalazi se više od hiljadu projekata ovog slavnog arhitekte.

Prema njegovim planovima 1924. godine sagrađen je hram Ruske pravoslavne crkve na Tašmajdanu.

Ruski-Hram-svete-Trojice-na-Tasmajdanu
Hram Svete Trojice i iza pogled na crkvu Svetog Marka – foto: beogradskevesti.info

Ruska Crkva Svete Trojice na Tašmajdanu

U temelj crkve Svete Trojice belogardejci su položili grumen ruske zemlje kao najveću svetinju koju su poneli sa sobom u izgnanstvo. Ovim postupkom načinili su hram svojim domom i mestom u kojem će uvek nalaziti mir. Hram je osveštan 26. decembra 1924 godine.

Krajem Drugog svetskog rata ova crkva dobija status predstavništva Ruske pravoslavne crkve u Jugoslaviji. Međutim već 1954. godine rešenjem Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve dekanat je ukinut pa je ovaj hram prebačen u nadležnost Srpske pravoslavne crkve.

Hram je dva puta posećivan od strane ruskih patrijarha. Prvi put je posećen 1957. godine kada je tadašnji moskovski patrijarh i sve Rusije Aleksej Prvi služio u njemu Božansku liturgiju.

2013. godine posetio ga je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, prilikom obeležavanja 1700 godina od Milanskog edikta.

Tokom bombardovanja 1999. godine hram je bio oštećen ali je ubrzo nakon sukoba renoviran.

Sećanje na carsku dinastiju Romanov

U crkvi Svete trojice nalazi se i šal carevića Alekseja Romanova koji su mu sestre isplele dok je još bio u majčinoj utrobi. Dečak je bio veoma vezan za šal koji je bio simbol sestrinske ljubavi i svih 13 godina svog života retko se odvajao od njega.

Admiral Aleksandar Vasiljevič Kolčak, odan caru, nažalost je stigao kasno i nije uspeo da spasi porodicu Romanov užasnog stradanja. Njegovi ljudi su pronašli dečakov šal i admiral ga je odneo sestri cara Nikolaja, kneginji Kseniji, koja je izbegla u London.

Na nepoznate načine šal je preko SAD došao do Australije i to u ruke dvorske dame Romanovih, Tamare Ventura-Laduške koja ga je poklonila beogradskom hramu Svete Trojice.

Danas se deo šala Svetog Mučenika Carevića Alekseja čuva u staklu u crkvi kako bi vernici mogli da ga celivaju, a svakog 17. jula drži se i služba kojom se Romanovima odaje počast.

U neposrednoj blizini ove crkve nalazi se čuvena crkva Svetog Marka u Beogradu.

Izvor: dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here