Čitanje Svetog pisma donosi svako dobro, kakvo se može zamisliti!

0
5223
Pregleda
citanje-svetog -pisma.jpg
Foto: web-tribune.com

Ne traži drugog učitelja, imaš reč Božiju, niko te tako neće poučiti, kao ona. Drugi učitelj često mnogo skriva, nešto iz slavoljublja, nešto iz zavisti.

Postigne li te žalost? Pribegavaj Svetom Pismu, kao sudu napunjenom celebnom materijom. Desi li ti se šteta, smrt, gubitak bližnjih? Iz njega crpi utehu u svojoj nesreći. Ili bolje, ne samo pribegavaj mu  nego ga usvajaj i čuvaj u svome umu.

Od neznanja Svetog pisma dolazi svako zlo . Mi izlazimo na rat bez oruđa, i kako da se spasemo? Sa Svetim pismom lako se spasti, a bez njega nemoguće je. 

Sveto-pismo.jpg
Foto: www.patrijarsija-puo.rs

Čitanje Svetog pisma može da pruži najveću pouku. Zato su i opisane ne samo dobrodetelji svetitelja neo i njihovi gresi, da bismo ove posledice izbegavali, a prvima podržavali. Ali to nije sve. Božansko pismo pokazuje ti da su i pravednici često padali, i grešnici pokazivali veliko popravljanje, da bismo se  i od jednih i od drugih poučili, da se pravedni ne bi predavali bezbrižnosti. Videći da su i pravednici padali, a grešnici pokajali da ne bi očajavali, znajući kako su se mnogi grešnici pokajali i dostigli najviši stepen dobrodetelji.

Sveti pismo iskorenjuje trnje greha, čisti njivu, seje seme pobožnosti i dovodi plod do zrelosti.

Veliki gubitak za spasenje je – ne znati ništa od božanskih uredaba. Ovo neznanje  porodilo je jeresi, navelo na razvratni život; ono je sve tumbe okrenuto.

Dolazite što češće u hram i pažljivo slušajte čitanje Svetog pisma, a i kod kuće češće ga uzimajte u ruke i sa usrđem izvlačite iz njega korist za sebe. Veliko je blago čitanje Svetog pisma. Ono umudrava dušu, prenosi um na nebo, orapsoložava čoveka na zahvalnost Bogu, ono mu ne dopušta da ima strast prema čemu bilo ovozemaljaskom,ono privoleva naš um da postajano obitava na nebesesima pobuđuje nas na dobrodetelji.

Sveto pismo – Duhovna apoteka

Sveto pismo jeste duhovna apoteka, i kojoj je milosrdni Otac nebeski radi nas sakrio različite lekove. Jer u dušama našim imamo raznovrsne nemoći i bolesti, pa radi toga imamo potrebu za različitim lekovima, što sve u Svetom pismu nailazimo. Tamo je sakriven savet onome koji se koleba, i onima koji ne znaju – znanje i mudrost, i ožalošćenima – uteha. Jer, Bog, po svome milosrđu, ovakome potrebno u Svetom pismu pokazuje i predlaže.

Izvor: Knjiga „Azbuka spasenja“ /protojerej Živan Marinković

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here