Crkva kao iz bajke kod Vladičinog Hana

0
6214
Pregleda
Crkva-u-drvetu.jpg
Foto: Printscreen/ Twitter/ Marko Kraljević

Crkva je dugo bila skrivena od javnosti, do pre nekoliko godina, dok je nisu otkrili.

Minijaturna bogomolja Svetog Pantelejmona se nalazi u šumi u selu Jovac kod Vladičinog Hana. Danas ova crkvica u drvetu privlači veliku pažnju vernika i turista iz svih krajeva  Srbije.

www.vladicinhan.org.rs

Neobični pravoslavni hram u utrobi velikog hrasta, u kojem samo tri vernika mogu da se pomole Bogu i zapale sveće, izgradio je 1991. uz pomoć začuđenih meštana Jovan Krstić iz Jovca. Ispričao je meštanima da je sanjao kako u kultnom drvetu pravoslavne mitologije gradi crkvu. Mnogi meštani isprva su pomislili da Krstić s njima zbija šale, ali su prionuli na posao.

Jovan Krstić nije više među živima i meštani ga se sete kada za verskih praznika uđu u neobičnu bogomolju – priča Dragan Veličković iz Jovca.

Svetinju u dubini šume u Jovcu stotinak seljana u poznoj jeseni života doživljava kao božjih ruku delo. Oni dobro znaju da se hrast smatra svetim drvetom. Crkvu u stablu hrasta, koja deluje kao nestvarna kućica iz epske fantastike, osveštao je tadašnji seoski sveštenik Ljuba Novković.

Dragan Mladenović podseća da je Jovac poznat od 1977. godine po eroziji zemljišta i hidrološkom fenomenu nastanka istoimenih jezera. Kao posledica katastrofalnog nezapamćenog klizišta stenske mase su posle desetodnevnog klizanja stvorile grupu od šest jezera koja su omiljeno stecište ljubitelja netaknute prirode i sportskih ribolovaca.

Lokacija sela Jovac na mapi:

Izvor: www.juznasrbija.info

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here