Danas je praznik svetog Dragutina Nemanjića – prepodobni Teoktist

0
1314
Pregleda
Kralj Dragutin freska crkva svetog Ahilija.
Freska kralja Dragutina iz 13. veka u crkvi sv Ahilija, Arilje /Foto: https://twitter.com/rotkvarija

Stefan Dragutin Nemanjić je sin Stefana Uroša Prvog i Jelene Anžujske. Bio je kralj Srbije od 1276 do 1282, i kralj Srema od 1282 do 1316.

Vladavina kralja Dragutina

Kralj Dragutin je relativno kratko vladao Srbijom. Pobunio se protiv očeve centralizacije države. Zbacio ga sa vlasti uz pomoć Ugarske i zavladao Srbijom 1276. godine.

Dragutin je podelio državu na tri dela. Kraljica Jelena Anžujska je vladala oblastima: Zeta, Trebinje, Plav i Poibarje. Milutin, Dragutinov mlađi brat, je vladao južnim delom države, a Dragutin većim severnim delom. Stupio je u antivizantijsku koaliciju sa Karlom I Anžujskim, kraljem Sicilije.

Prilikom jahanja pored grada Jelače slomio je nogu. Nakon tog događaja došlo je do Deževskog sporazuma u kome je presto predao bratu Milutinu koji se obavezao da će ga posle njegove smrti naslediti Dragutinovi potomci.

Mosti-kralja-dragutina.
Mošti kralja Dragutina/ Foto: www.eteslic.com

Mnogo je pomagao crkvu i živeo strogo, gotovo isposnički. Neke od zadužbina kralja Dragutina su:  Radovašnica kod Šapca, Tronoša kod Loznice, Ćelije kod Valjeva, Rača na Drini, Paprača kod Zvornika, Tavna kod Tuzle, Liplje kod Banja Luke i drugi. Podigao je i crkvu svetog Ahilija u Arilju gde se i danas čuva njegov portret iz 1296. godine.

Pre smrti Dragutin se zamonašio i dobio ime Teoktist. Njegov omiljeni duhovnik bio je starac Galaktion sa Jordana.

Ostatak života proveo je živeći isposnički i čineći mnoga dobra dela. Brinuo je čistoti vere i mnoge neverne obratio u hrišćanstvo. Po svojoj želji sahranjen je u manastiru Đurđevi Stupovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here