Danas je Sveti Luka, zaštitnik lekara i osnivač ikonopisa u hrišćanstvu

0
4281
Pregleda
sveti_luka

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju svetog Luku, zaštitnika medicine, lekara, ali i osnivača ikonopisa. Mnoge srpske porodice ga slave, a u narodu je taj dan poznat i kao Lučindan.

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Poznata je „ikona u ikoni“ koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikone Bogorodice koju svetitelj oslikava. Sveti Luka se smatra i osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini, a hrišćanska tradicija kaže da je Luka napisao Sveto jevanđelje po Luki – treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska.

Njegove mošti se čuvaju u Istanbulu (nekada Carigrad). Smatra se da stopalo Svetog Luke koje se čuva u manastiru Kosijerevo u Crnoj Gori leči bolesti očiju.

Narodna verovanja na Svetog Luku

U Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U narodu postoje i izreke: „Ide Luka, eto vuka“ ili „Sveti Luka, sneg do kuka“, jer nastupa zima kada se vukovi približavaju selima.

U Crnoj Gori se veruje da je nebeska duga pojas Svetog Luke. To znači da se Sveti Luka moli za nas.

Na ovaj dan nikako ne bi trebalo da budete preki i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here