Danas se obeležava Petrovdan a za njega je vezan jedan veoma lep običaj

0
4382
Pregleda
sveti petar i pavle - petrovdan

Danas se proslavlja dan posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovaj praznik je u narodu poznatiji kao Petrovdan. Smatraju se prvim propovednicima i najbližim učenicima Isusa Hrista. Ovaj praznik je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika i sa ovim praznikom se završava Petrovski post.

O svetom Petru i Pavlu

Sveti Petar je bio prvi biskup Rima. Bio je apostol, učenik Hristov, za koga se veruje da mu je Hrist dao ključeve nebeskog carstva.

detalj raspeca svetog petra
Prikaz detalja raspeća Svetog Petra – Karavađo

Hrišćansko učenje govori da je car Neron naredio da se Petar razapne na krstu. Smatrajući se nedostojnim da bude raspet kao njegov učitelj, Petar je tražio da ga razapnu sa glavom nadole. U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda).

Svetog apostola Pavla takođe je ubio car Neron, ali s obzirom na to da je bio rimski državljanin, nisu ga razapeli već su mu odrubili glavu istog dana kada je ubijen i Petar.

Smatra se da je ovaj događaj bio 67. godine nove ere a prema nekim izvorima i 69. godine.

Običaji na Petrovdan

Nekada je narod na ovaj dan ujutru rano prskao stoku vodom kako bi bila zdrava a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Obično se to radi na mestima gde se narod okuplja, na trgovima, raskršćima i u tome učestvuju deca i omladina. Paljenje vatre i lila simboliše na ona vremena kada su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezujući ih za drvene stubove, natapajući ih smolom i paleći ih.

paljenje lila na petrovdan
Paljenje lila na Petrovdan – foto: Screenshot – S. Pajić / RAS Srbija

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Običaj je da se na Petrovdan mese kolači sa jabukama koje se zovu „petrovače“. Postoji čak običaj da se u nekim krajevima Banata jabuke nose u crkvu na osvećenje. U ostalim delovima Vojvodine jabuke se nisu smele seći nožem, niti se smelo jabukama igrati niti udarati jednu od drugu. Verovalo se da će ako se to učini padati krupan grad i uništiti sve.

Pročitajte i ovo: Priča o Amerikancu koji je postao pravoslavni pop

Petrovdan je česta slava kod srpskih pravoslavnih porodica, ali i mesta. Tako je na primer gradska slava Jagodine Petrovdan.

Petrovdan je takođe slava ribara i pekara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here