Danas se obeležava Sveti Ilija – Ilindan

0
3940
Pregleda
sveti ilija ilindan
Foto: sajtmajstor.net

Danas se obeležava praznik Svetog proroka Ilije, u narodu poznat kao Ilindan. Jedan je od najpoštovanihij svetaca u srpskom narodu i na današnji dan se organizuju mnogi vašeri i manifestacije širom Srbije.

Predanje o Svetom Iliji

Prema predanju sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg. Otuda se lik Svetog Ilije često nalazi na preobraženskim prazničnim ikonama.

Sveti Ilija se takođe vezuje za drugi Isusov dolazak među ljude. Prema knjizi Otkrivenja Jovanovog, drugi dolazak Hristov najaviće Ilija sa starozavetnim prorokom Enohom i njihovim stradanjem treba da počne novo preobraženje čovečanstva.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.

Prema narodnom verovanju i tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kočija kojima se vozi po nebu i oblacima.

Smatra se da je srpski narod pošto je primio hrišćanstvo osobine starog božanstva Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, pripisao Svetom Iliji, otuda danas i naziv Ilija Gromovnik.

Narodni običaji na Ilindan

Postoje mnoga verovanja vezana za Svetog Iliju i najčešće su vezana za gromove. Kada na Ilindan grmi, veruje se da Sveti Ilija gromovima gađa đavole pa se ne valja krstiti kako se đavo ne bi sakrio ispod krsta.

Sveti Ilija pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Postoji priča da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će da bude suša.

Običaj je da se na današnji dan ništa ne radi u polju kako se ne bi navukao bes svetitelja. Ipak smatra se da nakon ovog dana lepo vreme polako prestaje i otuda izreka „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“.

Med koji se vadi na današnji dan se smatra vrlo lekovitim, pa ga je jako dobro uzeti od nekog pčelara. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdravija.

Sveti Ilija se obeležava kao slava vazduhoplovaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here