Данас се обележава празник Светог Николаја Жичког и Охридског

0
1416
Прегледа
Ikona svetog vladike nikolaja velimirovica

Данас се слави дан Светог Николаја Жичког и Охридског. За дан обележавања славе узет је датум преноса моштију владике Николаја Велимировића из Либертвила (САД) у Лелић.

Детињство и образовање Николаја Велимировића

Николај Велимировић рођен 23. децембра 1880, по јулијанском, тј. 4. јануара 1881. по грегоријанском календару у селу Лелић надомак Ваљева. Његово рођено име је Никола. У младости је тешко оболео од дизентерије и заклео се да ће посветити свој живот Богу, ако преживи. Преживео је и замонашио се под именом Николај.

Своје образовање Никола је отпочео у манастиру Ћелије, где га је отац одвео да се описмени макар толико „да зна читати позиве од власти и на њих одговарати“, па да га онда задржи на селу као хранитеља и „школованог“ човека. Од првих дана показивао је своју изузетну ревност у учењу. Његову даровитост запазио је и његов учитељ Михајло Ступаревић и препоручио му наставак школовања у ваљевској гимназији, где се Никола показао као добар ђак, иако је, да би се школовао, служио у варошким кућама, као и већина ђака у то време.

По завршетку шестог разреда гимназије, Никола је конкурисао у Војну академију, али га је лекарска комисија одбила, јер је био „ситан“ и није имао довољан обим груди. Одмах по одбијању ове комисије, Никола подноси документа за београдску Богословију, где је био примљен, иако опет не без тешкоћа, наводно због слабог слуха за певање.

Као ученик Богословије је био успешан. Његово истицање у наукама било је резултат систематског рада. У своме школском учењу није се држао само скрипти и уџбеника, него је читао и многа друга дела од општеобразовног значаја. До своје 24. године већ је био прочитао дела Његоша, Шекспира, Гетеа, Волтера, Виктора Игоа, Ничеа, Маркса, Пушкина, Толстоја, Достојевског и других. Посебно је у богословији био запажен својим мислима о Његошу, кога је као песника и мислиоца волео и још у ваљевској гимназији добро простудирао.

manastir lelic kod valjeva
Манастир Лелић код Ваљева – фото Википедија

Мисионар и дипломата

По завршетку рата, док је још био у Енглеској, изабран је (12/25. марта 1919) за епископа жичког, одакле је убрзо, крајем 1920, премештен у Охридску епархију. Тих година слан је у многе црквене и народне мисије: у Атину и Цариград, у Свету гору, у Енглеску и Америку.

Николај је учествовао и на конференцијама за мир, на екуменским црквеним сусретима и скуповима, на конференцијама Хришћанске заједнице младих у свету, на Свеправославним консултацијама.

Прочитајте: Изреке и цитати владике Николаја Велимировића

Други светски рат

Дана 14. септембра 1944. године Немци су владику Николаја и патријарха Гаврила спровели из Војловице у концентрациони логор Дахау.

Николај је дошао у Америку током 1946. године, где је и умро. Из манастира Св. Тихона пренет је затим у манастир Светог Саве у Либертивил и сахрањен крај олтара цркве, на јужној страни 27. марта 1956, уз присуство великог броја православних Срба и других верника широм Америке.

Прочитајте: Анегдода из разговора Николе Тесле и владике Николаја

Много година после смрти његове мошти су пренете из Либертивила у Лелић 12. маја 1991. године.

mosti vladike nikolaja
Мошти владике Николаја у манастиру Лелић – фото Википедија

На пролећном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2003. канонизован је за светитеља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here