Danas se obeležava rođenje Presvete Bogorodice – Mala Gospojina

0
1533
Pregleda
mala gospojina
Foto: SPC

Danas se obeležava praznik posvećen rođenju Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat i kao Mala Gospojina.

Ko je bila Deva Marija?

Sveta Deva Marija rodi se od starih roditelja svojih, Joakima i Ane. Otac joj beše iz plemena Davidova, a mater od roda Aronova. Njeni roditelji behu već ostareli, a nemahu dece. I zato behu postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. I u skrušenosti svojoj moljahu se Bogu s plačem, da obraduje starost njihovu darovanjem jednoga čeda, kao što je nekad obradovao starca Avrama i staricu Saru darovavši im sina Isaka. I Bog svemogući i svevideći obradova ih radošću, koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove. Jer im darova ne samo ćerku no i Bogomajku; ozari ih ne samo radošću vremenom nego i večnom. Dade im Bog samo jednu ćerku, koja im docnije rodi samo jednog unuka, – ali kakvu ćerku i kakvog unuka!

Narodni običaji i verovanja za malu Gospojinu

Za ovaj praznik vezuju se mnoga narodna verovanja i običaji. Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine.

Današnji praznik je zemljoradnicima označavao početak jesenjeg oranja i setvu ozimih useva.

Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, kao i da jaja iz toga perioda mogu celu godinu da ostanu sveža.

Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu a čuveni Šabački vašar održava se upravo na ovaj praznik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here