Kapadokija – turistički raj sa 3000 pravoslavnih hramova

0
6884
Pregleda
karankli kilise ulaz u crkvu
Ulaz u crkvu Karankli Kilise

Kapadokija se nalazi u centralnoistočnoj Anadoliji, oko 200 km jugoistočno od Ankare. Tu su nekada živele drevne civilizacije: helenska, rimska, hrišćanska i islamska a danas se tu nalazi Turska.

Sedam vekova, sve do 1071. godine, Kapadokija je bila deo Vizantije. Više od tri hiljade crkava, svedoče o pravoslavnom i grčkom karakteru prošlosti Kapadokije. Poslednji pravoslavni hrišćani su napustili Kapadokiju tokom etničkog čišćenja i genocida koji je Turska sprovela nad Grcima od 1922. do 1924. godine.

oblast kapadokije u starom rimu-min
Oblast Kapadokije u starom Rimu

Većina crkava je u stenama ili pod zemljom, a sadrže najlepše očuvane freske iz ranovizantijskog perioda. Kapadokija je iznedrila trojicu velikih otaca hrišćanstva: Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Grigorija Nisijskog. Tu su rođeni i Sveti Đorđe i čuveni svetogorski starac Pajsije.

Među desetinama crkvi na tom području izdvajaju se: Karanlik, Tokali i Elmali čije zidove vekovima krase freske.( godišnje ih posete preko 1,5 milion turista).

U crkvi Tokali postoji jedina fresko scena na svetu. Reč je o predstavljanju života Isusa Hrista od rođenja pa do smrti kao na filmskoj traci.

prikaz hristovog zivota-min
Prikaz Hristovog života na fresko-scenski način

Bogomolje stare i do hiljadu godina već duži vremenski period privlače vernike i turiste u muzej na otvorenom Goreme.

Muzej na otvorenom Goreme.

Goreme je deo u provinciji Nevšehir u Turskoj. Nakon erupcije planine Ercies pre oko 2.6 miliona godina, pepeo i lava su formirale meko kamenje u regionu Kapadokije, pokrivajući područje od oko 20.000 km2.

Goreme
Razne građevine poput kuća, crkava i manastira su uklesane u stene.

Meki kamen bio je erodiran vetrom i vodom, ostavljajući tvrdu kapu na vrh stubova, formirajući današnje vile džemije. Ljudi Goremea, u srcu regije Kapadokije, shvatili su da se te meke stene lako mogu izrezati da bi se formirale kuće, crkve, manastiri. Ove hrišćanske svetinje sadrže mnoge primere vizantijske umetnosti iz post-ikonoklastičnog perioda. Ove freske su jedinstveno umetničko dostignuće iz ovog perioda.

Na freskama crkvi do kojih se dolazi kroz tunele, jer su smeštene u steni, istaknuti su portreti Isusa i Device Marije, i freske verskih događaja: Isusovo rođenje, poslednja večera, Sveti Georgije kako se bori sa zmajem i drugi portreti svetaca.

Tokali Kilisi - freske-min
Freske u crkvi Tokali Kilise – najvećoj crkvi u provinciji Nevšehir

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here