Манастир Бођани

0
5191
Прегледа
manastirbodjani
Фото :Туристичка организација општине Бач

Манастир Бођани се налази између села Вајске и Бођана у општини Бач у Војводини. Манастир припада Епархији бачкој Српске православне цркве. Главна манастирска црква је посвећена Ваведењу Пресвете Богородице.

Историја манастира Бођани

Манастир је саграђен 1478. године од стране далматинског трговца чије је име било Богдан. По имену свог ктитора манастир добија име Бођани. Верује се да је настанак манастира прати врло занимљива легенда. Ова легенда је записана у летопису „Матице Српске“ из 19. века која наводи како је овај манастир настао.

Легенда о настанку манастира

Некада давно, Богдан, трговац из Далмације кренуо је на пут и застао је у непосредној близини данашњег манастира да се одмори. Тада се догодило да се Богдан разболео и да је нагло почео да губи вид. У једном тренутку опазио је чесму у близини и застао је да се умије након чега се догодило чудо. Богдан је прогледао након умивања том водом. Сматра се да се у том тренутку Богдан молио Пресветој Богородици да му помогне да врати вид а за узврат он ће на том месту саградити манастир. Како је Пресвета Богородица помогла овом човеку он је испунио дато обећање.

Као и многи други српски манастири и овај није заобишло рушење и паљење. Први познато пустошење се се десило током 1575. године од стране Турака али убрзо након тога манастир бива обновљен. Крајем 17. века манастир поново бива разорен а недуго затим и поплављен.

Током 18. века садашњу манастирску црква изграђује извесни Михаило Темишварлија родом из Сегедина. Половином 19. века је манастир оштећен од стране мађарских војника а нешто касније и нова велика поплава доводи до новог оштећења.

manastirbodjani_freskopis
Фрескопис у манастиру Бођани – фото: ТО Општине Бач

Данас се у манастиру чува чудотворна икона Пресвете Богородице позната као Богородица Бођанска. Верује се да је ова икона настала у периоду између 16 и 17 века. Занимљиво да се данас у дворишту овог манастира налази преко 150 различитих биљака што овај манастир чини јединственим у целој Србији и региону.

Локација манастира Бођани:

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here