Манастир Ковиљ

0
4666
Прегледа
manastir-kovilj

Манастир Ковиљ је манастир Српске православне цркве који припада бачкој Епархији. Налази се поред села Ковиљ удаљеног десетак километара од Новог Сада. Манастир је посвећен Светим архангелима Михаилу и Гаврилу. Под заштитом је државе од 4. августа 1949. године, као споменик културе.

Историја манастира Ковиљ

Тачних података о датуму оснивања манастира нема. По предању, манастир Ковиљ настао је у 13. веку, а основао га је први српски архиепископ Свети Сава. Сматра се да су се на овом месту, на којем се данас налази манастир, измирили угарски краљ Андрија II и Стефан Првовенчани.

Предање каже да када је Андрија II, краљ мађарски, чуо да је Свети Сава крунисао Стефана за владара, нашао се толико увређен, да је објавио рат Стефану Првовенчаном. Са великом војском кренуо је на Србе и улогорио се код Ковиља. За време дипломатских преговора, у краљевом шатору, краљица је била сама са својим младим сином, наследником престола. Преговори су се одужили а у међувремену напрасно се разболео млади краљевић. Свети Сава, чувши за то, помолио се Богу и пао је град, којим су лекари излечили младог наследника. Након закључења мира настала је велика радост и братимљење. У част тог догађаја на месту измирења саградише храм божији.

Другу верзију о оснивању манастира Ковиљ забележио је чувени турски путописац Евлија Челебија (18 век), који каже да је манастир основао ,,српски краљ, власник Београда“, што одговара опису краља Драгутина. У литератури се јавља и предпоставка да је манастир настао на рушевинама некадашњег фрањевачког самостана, основаног 1421. године, као и неколико других верзија од којих ни једна није историјски потврђена.

manastir kovilj kod novog sada

Најранији писани спомен налази се у Минхенском псалтиру из 14. века, али без датирања, где се помиње да је Манастир Ковиљ био метох Манастира Привина Глава. Поуздано ce једино може тврдити да је садашњи манастир Ковиљ већ постојао крајем 16. или почетком 17. века.

Манастир Ковиљ под турском и угарском владавином

У периоду од 1686—1697. године Турци су у четири наврата рушили манастир. Тек после Карловачког мира 1699, преживели монаси и нови, придошли из Србије, обновили су братсво, а стара црква је обновљена 1705-1707.

koviljski manastir

Данашњи храм је грађен од тесаних камених квадера кречњака сиве боје 1741—1749. Градитељи цркве су били Теодор Коста и Никола Крапић. Током друге половине 18. века црква је украшавана и снабдевана свим потребама и мобилијаром. Године 1758. царица Марија Терезија је манастиру доделила диплому (привилегију), којом cу утврђене границе земљишног поседа.

За време Угарске револуције, калуђери из Ковиља су били приморани да се на брзину повуку у Срем, оставивши готово сву имовину, која је после тога опљачкана. Манастир је тада веома оштећен, а заједно са њим уништено је и његово огромно културно благо. Обнова је спроведена, већ 1850, средствима државе, помоћи од Русије и даровима од народа.

Први светски рат је манастир прошао неоштећен. После рата је спроведена аграрна реформа, па му земљишни посед y извесној мери смањен.

Ikonostas_manastira_Kovilj-min
Иконостас манастира Ковиљ

Од значајних личности које су потекле из манастира посебно треба издвојити Јована Рајића (1726-1801), који се сматра оцем српске историје. У комплексу данашњег манастира чувају се сликарски радови Уроша Предића и бројне уметничке слике других уметника. Затим богата манастирска библиотека, као и меморијални музеј Јована Рајића.

Током Другог светског рата манастир је опљачкан од стране Мађара. Неки од предмети се и данас налазе у будимпештанским музејима.

Темплари у манастиру Ковиљ

Постоји прича која говори о посети Антоана, великог мајстора из реда Темплара. Према тој причи, ова посета се одиграла током 16. века, а како се верује постоји и доказ о боравку великог мајстора Антона у овом средњевековном манастиру у Војводини. Реч је о крсту са распећем који се налази изнад иконостаса, а на том крсту је приказан Исус обавијен предхришћанским симболом, орфичком змијом. Како тај централни крст  има симболе звезде са осам кракова и ружом у средини, што је један од симбола реда Темплара, узима се да се овај догађај заиста одиграо.

Лечење болести зависности у манастиру Ковиљ

У склопу манастира од пре десетак година постоји центар за лечење зависника од наркотика.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here