Манастир Куманица

0
10667
Прегледа
ManastirКumanicа

Манастир Куманица један од најчудотворнијих манастира, у народу познат и као други Острог. Смештен је у долини реке Лим у селу Врбица на територији општине Сјеница. Припада Милешевској епархији.

Историја манастира Куманица

Манастир потиче из 13. века. Дуго времена је био разрушен и напуштен. Обновљен је и освећен 12. новембра 2000. године.
Посвећен је Светом архистратигу Гаврилу. У њему се чувају мошти Светог Григорија Куманичког. Мало је познато ко је био Григорије, сем да се у једном запису помиње као „српски просветитељ и бивши архиепископ“, па чак да потиче „од свете и богоизабране лозе Немањића“. Ово није могуће историографски потврдити и верује се да је одраз легенде.

Mosti-svetog Grigorija-kumanickog
Мошти Светог Григорија Куманичког

Порекло имена манастира није најјасније. Према једној причи потиче од монаха побеглих из Куманова а друга потиче од имена Кузманаца, Бугара. Међутим најпризнатије мишљење јесте да се име везује за породоцу Куманци или Куманчићи која је живела у овим крајевима.

Најинтригантније приче везане за овај манастир су исцелитељске моћи.
Ево неколико чуда о томе:
– Једна девојка која је била непокретна, преноћила у манастиру. Сутрадан је уследило чудо-проходала је.
– Девојку муслиманске вероисповести из Бијелог Поља, која је била парализована родбина је донела на носилима. Преноћила је на зидинама манастира. Сутрадан су јој три свештеника очитала молитву. Након тога се подигла на ноге.
И још многа чуда, слепи прогледали, хроми оздравили, нероткиње остале у блаженим стањима.

Манастир Куманица је требао бити срушен због пруге Београд- Бар. Међутим, због легендарних прича и побуна верника, како православних тако и муслиманских, нису га дирали, тако и данас пруга пролази поред манастира. Данас је овај манастир представља непокретно културно добро.

Локација манастира Куманица

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here