Манастир Кувеждин

0
5011
Прегледа
manastir-kuvezdin
Манастир Кувеждин | Фото : fruskac.net

Манастир Кувеждин се налази на југозападном делу Фрушке горе, близу села Дивош код Сремске Митровице. Припада Епархији сремској и посвећен је Светом Сави и његовом оцу, Светом Симеону (Стефан Немања). Манастирска слава је Преображење.

Историја манастира Кувеждин

Према предању, манастир је основао последњи српски деспот Стефан Штиљановић 1520. године. Верује се да је пред крај турске владавине Сремом манастир опустео. Нова манастирска црква је саграђена 1816. године. Током првих деценија 19. века озидани су и велики конаци манастира. Они су манастир окруживали са четири стране, стварајући правоугаону основу манастира. Манастир је био изузетно велелепан, имао је велике земљопоседе и манастире — метохе, Петковицу и Дившу, удаљене пар километара од Кувеждина.

Sveti Stefan Štiljanović
Ктитор манастира Свети Стефан Штиљановић

Манастир је у току Другог Светског рата потпуно девастиран. Усташе су га запалили 1942. године и протерале 60 монахиња, партизани су га користили као базу, а немци су га минирали 1944. године. После рата, комунисти су својим пасивним односом и активним прогоном учиниле да манастир стоји разрушен деценијама, да би 80-тих година 20-ог века, почеле прве обнове.

Обнова манастирске целине траје од 1997. године, под руководством Завода за заштиту споменика културе у Сремској Митровици. Главни покровитељ обнове је Епархија Сремска СПЦ, уз помоћ Министарства културе и осталих републичких и покрајинских села. Манастирска црква је обновљена, као и јужна страна конака.

manastir Kuvezdin
Фото : Епархија сремска

Цео комплекс манастира није обнољен, како се претпоставља да ће бити завршен до 2019. године, где ће се уједно и прославити 800 година самосталности Српске православне цркве.

Манастир се данас налази под заштитом завода за заштиту споменика као културно добро од изузетног значаја. Занимљиво је да је овај манастир данас једини у Србији који је посвећен Светом Сави.

Локација манастира Кувеждин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here