Манастир Пива

0
3965
Прегледа
Manastir_Piva
Манастир Пива - фото википедија

Манастир Пива је један од најзначајнијих српских православних манастира на територији данашње Црне Горе. Налази се у Плужинама. Манастир припада епархији будимљанско-никшићкој.

Историја манастира Пива

Манастирска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице подигнута је између 1573. и 1586. године, од стране Митрополита Херцеговачког Саватија Соколовића, потоњег Патријарха Српског. Саватије је био синовац Патријарха српског Макарија и брата Мехмед-паше Соколовића.

Саватијева задужбина подигнута је на месту где је и раније постојала црква посвећена Успењу Богородице. Пивски манастир је саграђен убрзо пошто је 1557. године Патријарх Макарије Соколовић обновио Пећку патријаршију уз помоћ брата од стрица, великог везира Мехмеда Соколовића.

Манастир је 1982. године због изградње хидроцентрале на реци Пиве, пренет на нову локацију у Сињцу, на место удаљено око 4 километра од првобитне позиције.

Ризница манастира Пиве једна је од најбогатијих и најбоље сачуваних и проучених ризница код Срба. Данас је веома мало светиња које могу да се похвале предметима и изгледом из доба свог оснивања. Међу предметима која се чувају су псалтир Ђурђа Црнојевића из 1495. године, омофор Саватија Соколовића из 1568. У ризници се налазе и предмети Баје Пивљанина, херцеговачког јунака и заштитника православног становништва.

freske-manastira-piva-min
Фреске у манастиру Пива – фото panacomp.net

У Пивском манастиру се чува неколико светих и чудотворних моштију: света рука краља Уроша Првог Немањића, у олтару делови моштију св. Григорија Богослова, св. Григорија Јерменског, св. Свештеномученика Елевтерија, као и 11 делова моштију непознатих светитеља. Такође, у манастиру се налази и део Часног Крста Господњег.

Локација манастира Пива

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here