Манастир Рујан

0
3356
Прегледа
manastir_rujan
Фото: Димитрије Маринковић

Манастир Рујан је обновљени манастир из 15. века. Данас припада Епархији жичкој Српске православне цркве.

Смештен је у атару села Врутци, код Ужица, на десној обали истоименог језера. Манастирски храм посвећен је светом Великомученику Георгију.

Rujan
Фото: Димитрије Маринковић

Историја манастира Рујан

О подизању манастира нема поузданих извора на основу којих би се утврдили подаци о времену његовог оснивања, ктитору и току изградње. Писани извори сведоче да је манастир Рујан 1529. године поседовао прву штампарију у Србији, коју је набавио и у њој радио монах Теодосије. Сматра се да је он био и игуман овога манастира у коме је највероватније 1537. приредио и штампао прву књигу у Србији, ћириличном азбуком са српскословенском рецензијом, чувено Рујанско Четворојеванђеље.

Турци су убрзо открили штампарију, спалили је, а манастир уништили. Преживели монаси су пребегли у манастир Рачу.

По једном запису из 1857. године, од манастирске цркве је остао само камен часне трпезе, а стубови однешени и узидани у зграду медресе (муслиманске средње школе) у Ужицу. По изградњи бране „Врутци” на Ђетињи 1980. године, манастир је потопљен.

Током времена манастир је пао у заборав. Доласком у Жичку епархију 2003. године Епископ Хризостом (Столић) започиње његову обнову у непосредној близини првобитног манастира. Најпре је подигнута црква, потом је започета изградња конака и звоника. За време живота епископа Хризостома, окончана је изградња и уређење цркве, звоник, радови на конаку још увек су у току.

Фото: Димитрије Маринковић

Садашњи игуман манастира је Теодосије, случајност је да се зове исто као и претходни. Манастир је мушки и њему обитавају два монаха. Пројектант садашњег конака, звоника и ентеријера цркве је Димитрије Маринковић.

У порти манастира, са источне стране цркве, сахрањен је епископ жички Хризостом Столић (1939—2012).

Локација манастира Рујан

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here