Manastir Rujan

0
5655
Pregleda
manastir_rujan
Foto: Dimitrije Marinković

Manastir Rujan je obnovljeni manastir iz 15. veka. Danas pripada Eparhiji žičkoj Srpske pravoslavne crkve.

Smešten je u ataru sela Vrutci, kod Užica, na desnoj obali istoimenog jezera. Manastirski hram posvećen je svetom Velikomučeniku Georgiju.

Rujan
Foto: Dimitrije Marinković

Istorija manastira Rujan

O podizanju manastira nema pouzdanih izvora na osnovu kojih bi se utvrdili podaci o vremenu njegovog osnivanja, ktitoru i toku izgradnje. Pisani izvori svedoče da je manastir Rujan 1529. godine posedovao prvu štampariju u Srbiji, koju je nabavio i u njoj radio monah Teodosije. Smatra se da je on bio i iguman ovoga manastira u kome je najverovatnije 1537. priredio i štampao prvu knjigu u Srbiji, ćiriličnom azbukom sa srpskoslovenskom recenzijom, čuveno Rujansko Četvorojevanđelje.

Turci su ubrzo otkrili štampariju, spalili je, a manastir uništili. Preživeli monasi su prebegli u manastir Raču.

Po jednom zapisu iz 1857. godine, od manastirske crkve je ostao samo kamen časne trpeze, a stubovi odnešeni i uzidani u zgradu medrese (muslimanske srednje škole) u Užicu. Po izgradnji brane „Vrutci” na Đetinji 1980. godine, manastir je potopljen.

Tokom vremena manastir je pao u zaborav. Dolaskom u Žičku eparhiju 2003. godine Episkop Hrizostom (Stolić) započinje njegovu obnovu u neposrednoj blizini prvobitnog manastira. Najpre je podignuta crkva, potom je započeta izgradnja konaka i zvonika. Za vreme života episkopa Hrizostoma, okončana je izgradnja i uređenje crkve, zvonik, radovi na konaku još uvek su u toku.

Foto: Dimitrije Marinković

Sadašnji iguman manastira je Teodosije, slučajnost je da se zove isto kao i prethodni. Manastir je muški i njemu obitavaju dva monaha. Projektant sadašnjeg konaka, zvonika i enterijera crkve je Dimitrije Marinković.

U porti manastira, sa istočne strane crkve, sahranjen je episkop žički Hrizostom Stolić (1939—2012).

Lokacija manastira Rujan

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here