Otkrivena crkva iz 5. veka u Kapadokiji (Turska) u kojoj su se Hrišćani skrivali od Rimljana

0
5764
Pregleda
Podzemna crkva u Kapadokiji Turska

Drevna ranohrišćanska crkva otkrivena je u arheološkim iskapanjima na području turske pokrajine Nevsehir, odnosno nekadašnje Kapadokije.

Prema prvim istraživanjima, podzemna crkva uklesana u stene nastala je u 5. veku. Prema rečima arheologa skriva i freske na kojima su dosad neviđeni prizori poput crteža ribe koja pada iz Hristove ruke, Isusova vaskrsenje i smrti zlih duša.

Hrišćanska crkva u Kapadokiji

Ova crkva je veća od ostalih pronađenih na području Kapadokije (Turska). Izgrađena je pod zemljom, a njene izvorne freske preživele su sve do danas.

S obzirom da se otkriće dogodilo u januaru, arheolozi su zbog nepovoljnih vremenskih uslova crkvu ispunili zamljom da bi je zaštitili.

crtez drevnog derinkujua
Crtež drevnog grada Derinkujua

Ovo otkriće samo je jedno u nizu fascinantih arheoloških otkrića na području nekadašnje Kapadokije. Naime, prema dosadašnjim istraživanjima otkriveno je oko 200 podzemnih gradova iz različitih istorijskih razdoblja, u kojima je sveukupno živelo oko 100 hiljada stanovnika. Većina gradova ima barem dva podzemna sprata, a njih 36 ima tri ili više spratova. Najveći podzemni grad je svakako Derinkuju, otkriven 1963. godine. Sa svojih 18 spratova, proteže se do dubine od 85 metara, a potiče iz 8. veka pre Hrista. Kroz njega protiče pitka voda, ima niz ventilacijskih sistema, stanove, trgovine, bunare, oružarnice, groblje i posebne otvore za beg. U gradu je pronađena i škola i posebne prostorije u kojima su se držale životinje.

Pročitajte i ovo: Kapadokija – turistički raj sa preko 3000 pravoslavnih hramova

Tražeći utočište pred rimskim progonima, hrišćani su na području Kapadokije izgradili 36 podzemnih gradova i oko 600 crkava od kojih mnoge i danas privlače brojne turiste i hodočasnike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here