Patrijarh Irinej osveštao novi srpski hram na tlu Afrike

0
3003
Pregleda
crkva u Bocvani

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej osveštao je 27. oktobra 2018. godine, na praznik Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, novi hram posvećen prvom Arhiepiskopu srpskom Svetom Savi. Nova crkva se nalazi u Gaboronu, glavnom gradu afričke države Bocvane.

Osveštenju hrama prisustvovali ambasador Srbije u Južnoafričkoj Republici Božin Nikolić, konzul u Pretoriji Saša Mart, ambasador Rusije u Bocvani Viktor Sibilov i veliki broj Srba koji žive i rade u tom delu Afrike.

Ovo je prvi pravoslavni hram u ovoj državi i tek drugi srpski hram na tlu afrike nakon crkve u Johanesburgu.

U Bocvani postoji veća grupa pravoslavnih Grka i oko 40 srpskih porodica koji većinom žive u Gaboronu, glavnom gradu Bocvane. Tu postoji i zajednica manjeg broja Rusa, Bugara, Rumuna. Pokušaji grčke zajednice u poslednjih 30 godina da naprave pravoslavnu svetinju nisu urodili plodom.

Srbi u Bocvani

Srbi u Bocvani su okupljeni oko Udruženja Srba u Bocvani (Serbian Society in Botswana ) osnovanog 2009. godine, a svoj polet dobilo nakon akcije koju su imali u prikupljanju pomoći poplavljenim područjima 2014. godine, koju je ova mala grupa Srba izvela veoma uspešno. Sakupljeno je oko 25 hiljada evra i poslato u poplavljena područja. Tada je shvaćeno koliko su značajne reči „Samo sloga Srbina spasava“. Udruženje je otvoreno i okuplja sve ljude sa naših prostora. Osnovana je i srpska škola – druga na afričkom kontinentu. Organizuju se proslave Božića, Vaskrsa, Svetog Save, Vidovdana i nacionalnih praznika.

Posetom paroha južnoafričkog oca Isajla Markovića posle Vaskrsa 2015. godine javila se želja za osnivanjem srpske bogomolje. Donesen je krst osveštan u Jerusalimu, dar Srba iz Kanade, koji su isti takav krst darivali i crkvi Svetog Tome u Johanesburgu. Osveštane su prostorije Udruženja, oslužena je prva sveta Liturgija, pričešćen narod, obavljena su prva krštenja, osveštane prve kuće. Tokom te prve posete oca Isajla – bilo ih je četiri u 2015. godine – poveo se veoma ozbiljan razgovor među članovima udruženja oko osnivanja prve pravoslavne svetinje u Bocvani.

Predsednik Udruženja Srba i ktitor ove crkve, Milivoje Nikolić i njegova supruga Linet poklonili deo svog imanja za podizanje buduće svetinje.

Crkva Svetog Save u Bocvani

Delegacija Srba iz Bocvane je tokom avgusta 2015. godine posetila Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Irineja i upoznala ga sa planom izgradnje svetinje. Pored blagoslova Patrijarha srpskog stigao je blagoslov i iz Aleksandrije od Njegove Svetosti Patrijarha aleksandrijskog g. Teodora Drugog. Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Johanesburga i Pretorije g. Damaskin posetio je Udruženje Srba i upoznao se sa planovima.

Izvor: www.spc.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here