Патријарх Иринеј освештао нови српски храм на тлу Африке

0
2452
Прегледа
crkva u Bocvani

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је 27. октобра 2018. године, на празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, нови храм посвећен првом Архиепископу српском Светом Сави. Нова црква се налази у Габорону, главном граду афричке државе Боцване.

Освештењу храма присуствовали амбасадор Србије у Јужноафричкој Републици Божин Николић, конзул у Преторији Саша Март, амбасадор Русије у Боцвани Виктор Сибилов и велики број Срба који живе и раде у том делу Африке.

Ово је први православни храм у овој држави и тек други српски храм на тлу африке након цркве у Јоханесбургу.

У Боцвани постоји већа група православних Грка и око 40 српских породица који већином живе у Габорону, главном граду Боцване. Ту постоји и заједница мањег броја Руса, Бугара, Румуна. Покушаји грчке заједнице у последњих 30 година да направе православну светињу нису уродили плодом.

Срби у Боцвани

Срби у Боцвани су окупљени око Удружења Срба у Боцвани (Serbian Society in Botswana ) основаног 2009. године, а свој полет добило након акције коју су имали у прикупљању помоћи поплављеним подручјима 2014. године, коју је ова мала група Срба извела веома успешно. Сакупљено је око 25 хиљада евра и послато у поплављена подручја. Тада је схваћено колико су значајне речи „Само слога Србина спасава“. Удружење је отворено и окупља све људе са наших простора. Основана је и српска школа – друга на афричком континенту. Организују се прославе Божића, Васкрса, Светог Саве, Видовдана и националних празника.

Посетом пароха јужноафричког оца Исајла Марковића после Васкрса 2015. године јавила се жеља за оснивањем српске богомоље. Донесен је крст освештан у Јерусалиму, дар Срба из Канаде, који су исти такав крст даривали и цркви Светог Томе у Јоханесбургу. Освештане су просторије Удружења, ослужена је прва света Литургија, причешћен народ, обављена су прва крштења, освештане прве куће. Током те прве посете оца Исајла – било их је четири у 2015. године – повео се веома озбиљан разговор међу члановима удружења око оснивања прве православне светиње у Боцвани.

Председник Удружења Срба и ктитор ове цркве, Миливоје Николић и његова супруга Линет поклонили део свог имања за подизање будуће светиње.

Crkva Svetog Save u Bocvani

Делегација Срба из Боцване је током августа 2015. године посетила Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја и упознала га са планом изградње светиње. Поред благослова Патријарха српског стигао је благослов и из Александрије од Његове Светости Патријарха александријског г. Теодора Другог. Његово Високопреосвештенство Архиепископ Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскин посетио је Удружење Срба и упознао се са плановима.

Извор: www.spc.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here