Patrijarh Pavle bi uskoro mogao biti kanonizovan i tako postati svetac

0
5980
Pregleda
patrijarh pavle svetac

Sveti arhijerejski sabor SPC-a zaseda na temu dugoočekivane kanonizacije patrijarha Pavla. Kako piše srbijadanas.com pokrenuta je ova inicijativa.

Prema rečima dobro upućenog izvora, ta tema se nameće ovog proleća, buduće da se ove godine navršava 10 godina od smrti omiljenog srpskog patrijarha, da je sve više isceljenja koja se dešavaju na njegovom grobu i, što je najvažnije, ovo je godina u kojoj SPC obeležava svoj najveći jubilej – 800 godina autokefalnosti.

U narodu se patrijarh Pavle već doživljava kao svetac, tako da bi ova kanonizacija bila samo formalnost.

Poznato je da je tokom svog života patrijarh Pavle važio za hodajućeg sveca jer je vodio maltene svetački život. Na njegovom grobu su se već dešavala čuda i razna isceljenja, čime su glavni uslovi za kanonizaciju ispunjeni.

Protođakon Ljubomir Ranković, glavni urednik “Glasa Crkve”, takođe nema dilemu da je patrijarh Pavle odavno svetac za srpski narod, ali se pita da li smo mi njega dostojni i da li smo zaslužili da u naše vreme bude kanonizovan. Dodaje da njegovu veličinu neče ni povećati ni umanjiti to što će vladike ove godine izglasati predlog i proglasiti ga svetiteljem.

Njegov značaj će, kako vreme bude prolazilo, biti sve veći. On je najveći kapital i blago srpske crkve i srpskog naroda. Crkva sa tim stvarima nikada nije žurila, ni Sveti vladika Nikolaj ni Sveti Sava nisu tako brzo kanonizovani, ali videćemo šta će biti na saboru – navodi on.

Od predloga za kanonizaciju do odluke može proći i po nekoliko godina. Kada se odluka donese, pripremaju se ikona svetitelja i svečana pesma, tropar. Svetac se proglašava na svečanoj liturgiji, koju služe članovi Sabora. Nakon kanonizacije, Crkva obaveštava ostale pravoslavne crkve, i moli ih da tog sveca unesu u svoj kalendar.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here